Studenten in Rotterdam helpen met belastingaangifte

Studieschuld aflossen met vrijwilligerswerk: studenten staan niet te trappelen

Vrijwilligerswerk doen om je studieschuld af te betalen. Nobel, maar omslachtig, vindt studentenvakbond LSVb. Die ziet het plan van de ChristenUnie niet zitten.

"We hebben het erover gehad, maar vinden het idee erg omslachtig", zegt Stefan Wirken van de LSVb. "Als je vrijwilligerswerk wil steunen, dan moet je dat volgens ons doen door de organisaties zelf te subsidiëren."

Haken en ogen

De ChristenUnie wil studenten een korting geven op hun studieschuld, als ze tegen het eind van hun studie vijf maanden vrijwilligerswerk willen doen. Bijvoorbeeld door ouderen te helpen of taalles te geven aan vluchtelingen.

De studenten zien veel haken en ogen aan het plan. "Want het geldt dan alleen voor net-afgestudeerden of mensen aan het eind van de studie. Dat maakt de drempel om te gaan studeren niet lager", zegt Stefan. Volgens de LSVb is er ook weinig steun van andere partijen in Den Haag voor het plan.

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) weet nog niet of ze het plan willen steunen. "We vinden het sympathiek, maar willen eerst nog wat dingen uitzoeken", zegt voorzitter Linde de Nie. Zo wil het ISO weten of het vrijwilligerswerk van de studenten niet ten koste gaat van schaarse werkervaringsplekken.

Deel artikel: