De Large Hydron Collider van het CERN in Zwitersland

'Er zal maar net iemand tussen zitten die iets briljants ontdekt'

Liefhebbers van deeltjesdata: haal je hart op. Het Zwitserse onderzoeksinstituut CERN heeft maar liefst 300 terabyte aan meetgegevens online gezet. Bijzonder, want vaak worden dat soort gegevens niet openbaar gemaakt. Maar, wat kan jij met zoveel data over deeltjes?

"Het is vooral om te laten zien wat wij doen", zegt Ivo van Vulpen, een van de Nederlandse onderzoekers aan het CERN. "Dat wordt altijd als een soort science fiction omschreven, maar dat valt wel mee. Het is een manier om mensen te laten delen in onze fascinatie: dit zijn de data, maak maar een grafiekje. En er zal maar net iemand tussen zitten die iets briljants bedenkt."

BOEM

Het zijn niet alleen maar de ruwe data die nu online staan. Een deel is al bewerkt, wat het voor bijvoorbeeld middelbare scholieren makkelijker maakt om het te gebruiken. Het CERN heeft ook een paar tools online gezet om met de data om te gaan. En dan kan je dus dit soort dingen doen.

"Deze 300 TB is een dwarsdoorsnede van alle data die we verzamelen", zegt Van Vulpen. "Mensen kunnen nu wat bijdragen, op allerlei niveaus. We zijn open, we willen onze kennis graag delen. Scholieren, informaticastudenten, iedereen kan er wat verschillends mee."

En hoewel 300 TB veel lijkt, is het niets als je het vergelijkt met hoeveel er wordt verzameld op het CERN. In de Large Hadron Collider laten onderzoekers hele kleine deeltjes op elkaar botsen. "Als dat ding aanstaat, doet 'ie een miljard botsingen per seconde", legt Van Vulpen uit.

Elke botsing levert 2 MB aan gegevens op. "Dus reken maar uit", zegt hij. "Dat is veel te veel, zoveel opslag is er simpelweg niet. Dus mogen wij ook elke seconde maar 200 botsingen bewaren. De vraag is welke? Daar werken elke dag duizenden wetenschappers aan, op zoek naar nieuwe deeltjes, naar een speld in een hooiberg."

Zelf mee zoeken? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Deel artikel: