Festivalgangers met hun bagage

Backpacks en tassen mogen nog wel mee naar festivals

"Bezoekers van muziekfestivals moeten deze zomer hun handtassen en hun rugzakken thuislaten." Dat hoorden ze vanmorgen in België, uit de mond van de voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen. Het zou betekenen dat je op bijvoorbeeld Rock Werchter, Pukkelpop of Dour Festival niet meer zou kunnen meenemen dan in je broekzak past: je smartphone, je peuken en de nodige biermuntjes.

Reden daarvoor is de verhoogde terreurdreiging in België. Dat heeft er al voor gezorgd dat je in Belgische voetbalstadions geen tassen meer mee naar binnen mag nemen. Maar zover is het bij festivals nog niet. Organisatoren van verschillende grote Belgische zomerfestivals schrijven wel op hun website dat ze bezig zijn met het opstellen van veiligheidsrichtlijnen. Een daarvan gaat om tassen: die mogen alleen nog het terrein op na een grondige controle.

Hoe zit dat in Nederland?

In Nederland hoef je je vooralsnog geen zorgen te maken, hier worden tassen op festivals nog gewoon toegestaan, laat de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een reactie weten. Volgens de vereniging zijn er nog geen aanwijzingen dat er al festivals zijn die een dergelijk tassenverbod willen.

Op sommige festivals is een aantal spullen wel al verboden, zoals selfiesticks en paraplu's. En wapens en drugs zijn natuurlijk bij geen enkel festival toegestaan.

Je kunt niet alles beveiligen.

Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals

Een verbod op tassen heeft overigens ook een voordeel: niet meer uren in de rij staan om je tas te laten controleren voordat je kunt gaan feesten. Voor de veiligheid maakt dat overigens niets uit. "Mensen hopen zich ook op andere plekken op, bijvoorbeeld op stations in de buurt van het festival of bij bussen. Je kunt niet alles beveiligen."

Ook laat de VNPF weten dat ze continu overleggen over veiligheid met de politie, brandweer en de gemeente. Net als met de Nationaal Coördinator Veiligheid, die in ons land terrorisme bestrijdt. Dat gebeurt de laatste twee jaar vaker dan voorheen: zo'n twee keer per jaar.

Deel artikel: