Wie heeft de langste...bierkratjesbrug

Er komt geen lijm of schroef aan te pas - maar wel 8000 bierkratjes, een overspanning van 27 meter en twee torens die elk 15.000 kilo wegen. Dat moet de grootste bierkratjesbrug ooit worden. Maandag zijn studenten van de TU Eindhoven begonnen aan de bouw ervan. Gerben Bouthoorn is een van de studenten die meewerkt aan de brug, zonder traditionele bouwmaterialen dus.

Dat komt doordat de kratjes in elkaar worden geschoven, legt Gerben uit. Van tevoren is aan de tekentafel berekend hoeveel kratjes er nodig zijn en hoe die geplaatst moeten worden. Net zo belangrijk zijn de torens, van meer dan 7 meter hoog. De kratjes zijn gevuld met flesjes water. "De krachten worden dan afgeleid naar de torens", waardoor de boog - als het een beetje meezit - intact blijft.

Zaterdag om 15.00 uur moet het bouwwerk af zijn én het record van de TU Delft - 22 meter - verbroken zijn. "Dat gaan we redden", zegt Gerben, die net als zijn mede-bouwers bouwkunde studeert.

Via deze livestream kan je tot en met zaterdag de bouw volgen:

Luc Gerlings bouwt ook mee aan de brug. "Als je zo'n project op papier ziet, dan denk je: dit kan makkelijk. Maar als je dan met je voeten in het zand staat, je ziet een grote balk liggen en een steigerconstructie staan, pas dan krijg je echt een goed gevoel voor het project." Zo blijkt het project toch wat groter dan op papier, zegt Luc. "Je leert er ook wat van."

Na deze week kan Luc even geen bierkratjes meer zien. "Bier en studenten zijn een goede combinatie, maar het is nu wel even genoeg geweest."

  • Paul Hemmen
  • Paul Hemmen
  • Paul Hemmen
  • Paul Hemmen
  • Paul Hemmen

Toch zal Luc nog even in de bierkratjessfeer blijven. Als het project zaterdag zijn hoogtepunt beleeft, wordt dat namelijk gevierd met volle kratjes. "Daar gaan we wel op drinken." De brug is overigens geen blijvertje. "We moeten hem binnen twee dagen weer afbreken", zegt Gerben.

Deel artikel: