China waarschuwt voor knappe buitenlanders

Laat je niet zomaar inpalmen door een knappe buitenlander, het kan wel eens een spion zijn. Die boodschap wil de Chinese overheid overbrengen aan jonge vrouwen. Het middel: een cartoon.

De strip heet daarom niet voor niets Dangerous Love en telt veertien tekeningen. De cartoons zijn gelanceerd op de eerste Nationale Veiligheid Educatie Dag en maakt dus onderdeel uit van een grotere pr-campagne. De dag is in het leven geroepen om mensen scherp te houden over de nationale veiligheid.

Lees je dit verhaal in de app? Klik dan op de fotoserie om de volledige vertalingen te lezen:

  • Weixin
    Vriendin: "Een buitenlandse vriend heeft een etentje georganiseerd vanavond. Jij wil altijd veel weten over het buitenland, waarom ga je niet met me mee?" Xiao Li: "Oké."
  • Weixin
    David: "Ik ben David en ik ben een buitenlandse student die onderzoek doet naar China. Ik vind het leuk om met jullie allemaal te praten."
  • Weixin
    David: "Stel jullie alsjeblieft even voor en vertel iets over het werk dat jullie doen. Laten we beginnen met die knappe dame." Xiao Li: "Oh, oké!"
  • Weixin
    Xiao Li: "Ik ben Xiao Li en ben net aangenomen bij de overheid. Ik heb mijn diploma behaald en werk nu op de buitenlandse publiciteitsafdeling." David: "Oké."
  • Weixin
    Na het feestje ontmoeten David en Xiao Li elkaar regelmatig. Hij geeft haar cadeaus. David: "Je bent aantrekkelijk, lief en buitengewoon – ik geef al om je vanaf het eerste moment dat ik je zag."
  • Weixin
    Xiao Li: "Een knap, romantisch en getalenteerd buitenlands vriendje is niet verkeerd."
  • Weixin
    De twee starten een relatie. David: "Schat, wat doe je precies voor werk?" Xiao Li: "Ik schrijf interne aanbevelingen over het centrale beleid."
  • Weixin
    David: "Geweldig! Stuur me die stukken, zodat ik ernaar kan kijken. Dit zal me helpen met het schrijven van mijn wetenschappelijke artikelen." Xiao Li: "Dat mag niet. Wij leven in een systeem dat is gebaseerd op vertrouwen."
  • Weixin
    David: "Liefje, moet je nog steeds geheimen voor me bewaren? Ik wil er alleen even naar kijken voor mijn artikelen." Xiao Li: "Ehm, vooruit dan maar."
  • Weixin
    Xiao Li: "Ik heb een kopie voor je gemaakt, geef het maar aan me terug als je er klaar mee bent." David: "Dankjewel, lieverd."
  • Weixin
    Xiao Li: "Wat is er gebeurd? David heeft me al een tijd niet gebeld en zijn telefoon staat de hele tijd uit."
  • Weixin
    Agent: "Ben jij Xiao Li? We zijn van de staatspolitie. Kom alsjeblieft met ons mee." Xiao Li: "Waarom? Wat is er aan de hand?"
  • Weixin
    Agent: "David is een buitenlandse spion die in China politieke en militaire informatie wil jatten. We hebben hem opgepakt. Heb jij hem deze interne referenties overhandigd?" Xiao Li: "Wat?"
  • Weixin
    Xiao Li: "Ik wist niet dat hij een spion was, hij heeft me gebruikt." Agent: "Je hebt weinig kennis van je geheimhoudingsplicht als staatsmedewerker. Je wordt verdacht van het schenden van de nationale wet."

Dangerous Love vertelt het verhaal van de jonge overheidsmedewerker Xiao Li die aanpapt met de roodharige buitenlander David. Na het nodige heen-en-weer geflirt beginnen de twee een relatie. Maar niets is wat het lijkt in de strip. David probeert namelijk op slinkse wijze de hand te leggen op interne documenten van het overheidskantoor waar Xiao Li werkt.

Als dat hem eenmaal is gelukt, verdwijnt hij van de een op andere dag uit het leven van Xiao Li. Zij blijft verbijsterd achter. Niet veel later staat de politie aan haar deur en wordt ze verdacht van het schenden van de veiligheidswet.

Waarom?

En dat is dus precies de reden waarom de cartoon is verspreid bij lokale overheden. Het moet overheidsmedewerkers duidelijk maken dat ze vertrouwelijke informatie geheimhouden en natuurlijk moeten ook kwaadwillende spionnen buiten de deur worden gehouden.

Gisteren meldden Chinese staatsmedia nog dat een voormalig computertechneut is veroordeeld tot de doodstraf. Hij zou 150.000 vertrouwelijke documenten verkocht hebben aan buitenlandse spionnen, schrijft The New York Times.

De grote angst is dat er net zoiets kan gebeuren in China als in het Oostblok of tijdens de Arabische Lente.

Marieke de Vries

De campagne maakt onderdeel uit van de ideologische strijd die onder president Xi Jinping is ingezet tegen het Westen, zegt onze correspondent Marieke de Vries. Buitenlandse hulporganisaties en bedrijven worden onder druk gezet. Het wordt voor hen steeds lastiger om hun werk te doen.

De Vries: "De Chinezen zijn bang dat westerse invloeden de bevolking aan kunnen zetten tot anti-China-protesten. De grote angst is dat er in China net zoiets kan gebeuren als in het Oostblok of tijdens de Arabische Lente. En daar is het Westen 'natuurlijk' op uit."

Deel artikel: