Maar wat vind jij?

Zo staan Nederlandse jongeren in het leven

Wat is jouw mening over trouwen? Geloof je nog in de politiek? En wat vind je belangrijker: je werk leuk vinden of veel geld verdienen? Dit soort vragen kun je verwachten als je de vragenlijst Maar wat vind jij? van BNN invult.

De enquête staat sinds vandaag online en wordt in dertien Europese landen afgenomen. Het doel is om een beeld te krijgen van hoe Europese jongeren in het leven staan. Wij kozen drie vragen uit en legden ze voor aan een paar NOS op 3-lezers.

Zo staan NL'se jongeren in het leven

Geeft onze maatschappij jou de kans om te laten zien wat je in je mars hebt?

"Ik vind van niet", zegt Sander. "In Nederland wordt er te veel gelet op diploma's. Er wordt niet genoeg gekeken naar wat iemand écht kan."

Hij spreekt uit ervaring. "Na mijn studie solliciteerde ik naar een baan als beveiliger. Tot mijn stomme verbazing werd ik afgewezen, omdat ze iemand zochten die een mbo-diploma op niveau 4 heeft. Alsof je een minder goede beveiliger bent als je op niveau 2 bent afgestudeerd."

Sander Gijzen

Ook Myrthe is niet helemaal tevreden. "Als ik kijk naar jongens en meisjes in mijn omgeving, denk ik dat wij het niet makkelijk hebben. Veel jongeren moeten na het afstuderen nog stage lopen, omdat ze anders niet aan de bak komen. En als ze al een baan hebben, is doorgroeien vaak lastig."

Anna is juist wél positief over onze maatschappij. "Op de middelbare school voelde ik mij nog beperkt in mijn keuzes, bijvoorbeeld toen ik een profiel moest kiezen. Maar nu ik studeer, ervaar ik heel veel vrijheid en besef ik dat alles mogelijk is, zolang je er maar hard genoeg voor werkt en je het écht wilt."

Myrthe Winkel

Wat betekent volwassen zijn voor jou?

"Volwassenheid betekent dat je zelfstandig bent en verantwoordelijk bent voor je eigen leven", aldus Anna. "Toen ik op mijzelf ging wonen, moest ik bijvoorbeeld mijn eigen geldzaken gaan regelen. Dat beschouwde ik wel als een stap naar een volwassen leven."

Sander kan zich wel in het antwoord van Anna vinden. "Zodra ik uit huis ben en financieel gezien voor mijzelf kan zorgen, vind ik mijzelf volwassen. Dan heb je namelijk de fase bereikt dat je kan gaan trouwen en kinderen kan krijgen."

Myrthe is het met Sander eens dat financiële onafhankelijkheid een voorwaarde is voor volwassenheid. "Maar je bent pas echt volwassen als je 25 jaar of ouder bent en je hersenen zijn volgroeid. Ik denk dat je dan pas alle consequenties van je beslissingen goed kan overzien."

Anna Hollebeek

Wat betekent loyaliteit binnen een relatie voor jou?

"Heel veel, ik vind vreemdgaan echt niet kunnen", vertelt Sander. "Als je met z'n tweeën aan een relatie begint, moet je daar respectvol mee omgaan. Mensen die zeggen dat loyaliteit iets van vroeger is, hebben ongelijk. Volgens mij is het iets van alle tijden."

Anna vindt vreemdgaan ook maar niks. "Ik merk wel bij mijn vrienden dat loyaliteit aan één persoon niet meer vanzelfsprekend is. Toch zou ik niet kunnen vreemdgaan. Ik denk dat je dan ook heel wantrouwig wordt tegenover je partner."

Myrthe voegt daaraan toe: "Een relatie waarin de partners loyaal zijn aan elkaar, creëert stabiliteit. Juist nu, in een tijd dat een vaste baan en een eigen huis niet meer vanzelfsprekend zijn, hebben jongeren daar behoefte aan."

Deel artikel: