Frank en Hannah tijdens een repetitie

'We moeten nog een beetje aan elkaar wennen'

De Nationale Opera bestaat 50 jaar en dat wordt morgen gevierd met een bijzondere uitvoering van Roméo et Juliette. Een bijzondere uitvoering, want het is voor het eerst dat De Nationale Opera optreedt met Het Nationale Ballet. Én de koning is bij de première aanwezig. Hoe is het voor de dansers en zangers om met elkaar op het podium te staan?

"Het is voor ons heel speciaal", zegt balletdanseres Hannah de Klein (25). "Normaal huurt De Nationale Opera freelancers in om te dansen. Best apart als je bedenkt dat we allebei hetzelfde gebouw als thuisbasis hebben."

Frank Engel is met zijn 40 jaar de jongste zanger van de Nationale Opera. "Wat het helemaal bijzonder maakt, is dat componisten zich niet zo snel wagen aan een productie die helemaal geschikt is voor zowel een operagezelschap als een balletgezelschap."

De eerste gezamenlijke repetitie was erg wennen. "Het gezang van de opera is erg overweldigend. We moesten een goede balans vinden tussen wat zij geven en wat wij geven op het podium", aldus Hannah.

Volgens haar verliepen de repetities die volgden ook niet altijd even soepel. "Opera en ballet zijn twee verschillende werelden en dat botst soms. Balletmensen zijn iets ingetogener en onderdaniger, terwijl operamensen mondiger zijn en een groter aura om zich heen hebben."

Hannah aan het oefenen

Frank herkent dat beeld. "De dansers zijn stiller en luisteren beter naar de aanwijzingen. Wij zijn frivoler en kunnen nog wel eens dwarsliggen."

Ondanks de spanningen zo nu en dan tijdens het oefenen, hebben Frank en Hannah zin in morgen. Of ze extra zenuwachtig zijn vanwege de samenwerking? "Best wel", vertelt Frank. "Zo vaak hebben we ook weer niet gezamenlijk gerepeteerd."

Frank warmt zijn stem op

Hannah: "Maar de ervaring leert dat alles op het laatste moment weer goedkomt. We gaan morgen gewoon laten zien waar we aan hebben gewerkt de afgelopen tijd."

Deel artikel: