Een van de mensen van wie Egor de identiteit van wist te achterhalen.

Alles weten van een onbekende in de metro, aan de hand van een foto

Fotograaf Egor Tsvetkov (21) fotografeerde mensen in de metro en wist vervolgens op kinderlijke wijze de identiteit van de mensen tegenover zich te achterhalen aan de hand van zijn of haar gezicht. "Het was erg ongemakkelijk om een soort online stalker te zijn."

Hij gebruikte de app FindFace om mensen die hij fotografeerde te zoeken op VKontakte, de Russische versie van Facebook. "Op die manier wist ik wie de mensen waren die tegenover me zaten in de metro, maar die ik eigenlijk niet kende." Zo kon Egor zien wat voor studie het meisje tegenover hem doet, dat ze een hond heeft en wat haar favoriete eten is.

En dat alles, zonder maar een woord met haar gesproken te hebben. Het is volgens Egor een gevolg van het digitale tijdperk. "Veel mensen willen van elkaar weten waar ze van houden, en gaan dan eerst op internet kijken. Ze kunnen het ook gewoon vragen."

Big data

Zijn project toonde ook aan dat gezichten als big data gebruikt kunnen worden. Hij kon immers zeer gemakkelijk de identiteit van mensen achterhalen en informatie opzoeken. "Je hebt eigenlijk geen privacy meer", zegt Egor, "dit is hoe de toekomst eruitziet". Reclames persoonlijk gericht op jou, door gezichtsherkenning.

"Mensen denken dat alleen beroemdheden geen privacy hebben door internet, maar in principe kan dat iedereen overkomen", wil hij er maar mee bewijzen.

Zijn project is al bijna 100.000 keer bekeken.

Deel artikel: