Nieuw idee in Japan: betalen met je vinger. Als je het land binnenkomt wordt je vingerafdruk afgenomen, en daarna kun je ervoor kiezen die aan je betaal- en identiteitsgegevens te koppelen. Op die manier heb je alleen je hand nodig om af te rekenen tijdens je vakantie. Geen gehannes met wisselkoersen en geen vreemd munt- en briefgeld. Handig, toch?
Japan neemt al sinds 2007 vingerafdrukken af van iedere buitenlander die binnenkomt, net als bijvoorbeeld de Verenigde Staten al jaren doen. Het was in eerste instantie nog bedoeld als anti-terreurmaatregel, maar de nieuwe mogelijkheid tot betalen is vooral praktisch, zegt de Japanse overheid. Ten eerste: betalen wordt gemakkelijker. Ten tweede: je steelt niet zo snel een vinger.
Maar ja, je vingerafdruk zomaar aan van alles en nog wat koppelen, dat is nogal wat. "De ware winst zit voor Japan niet in de gebruiksvriendelijkheid, maar in de informatie die ze zo verzamelen over mensen die hun land bezoeken", zegt Sander Klous, hoogleraar Big Data aan de UvA. "Als land wil je namelijk zo goed mogelijk weten wie komt en wat ze doen."
De toerismebranche kan met data veel doelgerichter reclame maken om meer toeristen te lokken. En ze daarna ook nog eens bieden wat ze willen. "Je kunt profielen en gedragsanalyses maken door deze techniek. Dan weet je precies hoe verschillende toeristen zich gedragen tijdens een bezoek aan Japan", zegt Klous.
We zijn gehecht aan privacy, tot we ergens korting kunnen krijgen.
Het toverwoord in deze: privacy. "De klassieke privacy-discussie", zegt Klous. "Wij worden vooral gedreven door gemak. We zeggen dat we gehecht zijn aan privacy, maar als we ergens een beetje korting kunnen krijgen, geven we ons hele hebben en houwen op."
"Het ligt er in dit geval helemaal aan hoe transparant de instanties omgaan met de data die ze verzamelen. De meeste techbedrijven zijn niet gebonden aan dezelfde mate van toezicht en wetgeving als bijvoorbeeld banken."