Via het scherm van de lescam kun je situaties terugkijken
Aangepast

U gebruikt een camera tijdens de rijles. Mag dat?

Maar ik keek echt wel in m'n binnenspiegel!

Discussie tussen leerling en instructeur in de lesauto

Zo'n 200 rijscholen in Nederland hebben sinds een tijdje een lescam: een camerasysteem dat registreert of je wel goed kijkt. Tijdens de les kun je de auto aan de kant zetten, om meteen de situatie terug te zien. En dat werkt beter dan alleen maar bespreken; volgens instructeurs onthouden leerlingen zo veel meer van de les.

Instructeur Martin Speelziek zit met een afstandsbediening naast z'n leerling. "Het apparaat neemt eigenlijk continu op, maar de beelden worden regelmatig ververst. Als ik een interessante situatie zie, druk ik op een knop. De lescam haalt dan de beelden van ongeveer 10 seconden daarvoor binnen en neemt nog 30 seconden op. Die situatie kan ik vervolgens opslaan en terugkijken op een schermpje in de auto."

Het is leerzaam, maar het gaat ook discussies uit de weg. "Leerlingen kunnen nu echt niet meer aankomen met excuses: de beelden liegen niet. Ook ouders die vinden dat hun kind inmiddels wel klaar is om af te rijden, kunnen we de beelden laten zien."

We reden een stukje mee tijdens de rijles van Joke

'Letterlijk een verkeerd beeld'

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is een stuk minder enthousiast over de lescam. Bij examens moeten ze uit.

"Over de lessen hebben we niets te zeggen. We begrijpen dat je de camera's daar gebruikt. Maar tijdens het afrijden beoordeelt de examinator het totaalbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een zebrapad: maakt de kandidaat oogcontact met de voetganger die wil oversteken? Heel belangrijk. Dat kun je allemaal met een camera niet vastleggen en daardoor ontbreekt de context. Dat geeft letterlijk een verkeerd beeld."

Op de lescam kan de instructeur situaties terugkijken

Toch zou rijschoolhouder Speelziek liever zien dat de camera's ook bij het examen worden toegestaan. "Het is echt niet bedoeld om een examinator in twijfel te trekken, maar vooral om een gezakte leerling te helpen. Die heeft er meer aan om een paar dagen na het afrijden z'n examen nog eens terug te kijken dan in 5 minuten te horen wat hij fout deed." Speelziek hoopt dat het terugkijken op termijn normaal wordt. "De TomTom was in het begin ook uit den boze bij examens."

Deel artikel: