Vindicat

Gronings studentencorps: leden betalen niet voor uit de hand gelopen feest

Het Groningse studentencorps Vindicat moet ruim 322.000 euro extra gaan betalen voor het vieren van zijn lustrum. De vereniging bestond afgelopen jaar 200 jaar en om dat te vieren werd flink uitgepakt: er was 2,5 miljoen euro begroot. Maar door veel onvoorziene kosten ontstond er een groot tekort.

"Het is geen fout in de begroting geweest, zoals eerder in de media werd gemeld", zegt Vindicat-voorzitter Marijn Achtereekte. "Het feest is gewoon een stuk groter geworden dan we hadden verwacht. De kosten voor ons feest op het terrein van de Suikerunie in Groningen zijn bijvoorbeeld omhoog geschoten."

We lijden geen financiële nood, maar het is wel een fors bedrag.

Voorzitter Marijn Achtereekte

Hoewel heel vorig jaar in het teken stond van het Vindicat-lustrum, werd er twee weken écht feestgevierd. Ruim 45.000 bezoekers kwamen naar het festijn, veel meer dan waar de vereniging op had gerekend. Dat leidde weliswaar tot hogere inkomsten, maar ook tot veel hogere uitgaven.

Volgens Marijn moesten er extra bewakers worden ingehuurd en na het feest waren er veel meer schoonmakers nodig dan was voorzien.

Geen financiële nood

Tijdens de Algemene Leden Vergadering van vorige week donderdag werd het tekort op de begroting gepresenteerd. "De leden schrokken eerst heel erg, maar waren daarna weer positief. Ze kwamen snel met ideeën om het probleem op te lossen", zegt Marijn. "We zitten financieel niet aan de grond, maar drie ton is wel een fors bedrag."

Maar hoe kun je een bedrag van ruim drie ton over het hoofd zien? Volgens Marijn is door de onverwachte grootte van het feest het overzicht verloren gegaan. "De inkomsten konden we heel goed zien, maar de kosten konden we pas later zien toen de ene na de andere rekening binnenkwam."

Wat nu?

"We zetten alle mogelijkheden zo snel mogelijk op een rijtje. Een lid kwam bijvoorbeeld met het idee om een evenement te organiseren waar de bierprijs hoger is. En ook de site Corpsfunding.nl helpt een handje mee. Daar wordt geld opgehaald met de verkoop van verenigingsattributen", legt Marijn uit.

En dat begrotingstekort is eigenlijk wel snel gedicht als ieder lid gewoon 300 euro betaalt. Dat idee werd eerder ook veelvuldig in de media opgepikt. Hoe zit het daarmee? "Daar denken we niet aan", benadrukt Marijn. "We kijken naar een oplossing die voor iedereen het minst oneerlijk is."

Deel artikel: