Politieagent tijdens de opleiding tot MP5 schutter

Trainen met de MP5, hoe werkt dat?

Je hebt ze misschien al eens op een station gezien: agenten met een MP5-machinepistool. Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs vorig jaar november worden nu 150 extra agenten opgeleid die om moeten kunnen gaan met zo'n wapen. We volgden een training in Ossendrecht, bij het opleidingscentrum van de Politieacademie.

Burkhard Weiss, coördinator van de training, benadrukt dat de agenten geen onderdeel zijn van een speciale eenheid van de politie. Vroeger werden politiemensen van de ME ingezet als er sprake was van een verhoogde dreiging. Nu zijn het 'gewone' agenten die naast hun reguliere politiewerk voor de Nationale Politie gebouwen of plekken kunnen bewaken en beveiligen.

De extra getrainde politiemensen worden ingezet als er aanwijzingen zijn van een verhoogde dreiging. Daarbij kun je denken aan een groot evenement waar veel mensen op afkomen, of een eurotop waar ministers van verschillende landen vergaderen.

Het verschil met de MP5 en het dienstwapen is dat de MP5 een zwaarder wapen is.

Burkhard Weiss, teamcoördinator Politieacademie

De training tot MP5-schutter duurt vier weken. Agenten leren hoe ze bepaalde verdachte situaties kunnen herkennen en hoe ze daarop moeten reageren, zegt Weiss. "Ze kunnen snel opschalen als dat nodig is." Daarnaast leren de agenten omgaan met de MP5.

Deze politiemensen krijgen een extra opleiding van vier weken met een MP5.

Wat is een MP5 eigenlijk?

Jaap Timmer, hoogleraar en gespecialiseerd in de politie en speciale eenheden, legt uit dat een MP5 een machinepistool is. "De MP5 wijkt af van een geweer en mitrailleur, omdat je er gewone pistoolmunitie mee afschiet. Nederlandse militairen gebruiken wapens van een heel ander soort kaliber, die munitie met een veel hogere snelheid afvuren. Deze MP5's zijn meer geschikt voor een stedelijke omgeving."

Agenten schrikken lui met slechte bedoelingen niet alleen af als ze gaan schieten met hun wapen, maar ook al met hun aanwezigheid.

Hoogleraar Jaap Timmer

In de MP5 kunnen twee keer zo veel kogels als in een gewoon pistool: 30 in plaats van 15. "En de loop is langer, waardoor de nauwkeurigheid groter is", zegt Timmer.

"Bovendien worden er meer agenten bij een gebouw geplaatst, dus het komt niet alleen neer op meer vuurkracht, maar ook op meer mankracht. Agenten schrikken lui met slechte bedoelingen dus niet alleen af als ze gaan schieten met hun wapen, maar ook al met hun aanwezigheid."

Is een agent met een MP5 bestand tegen een terrorist met een kalasjnikov?

"Als je kijkt naar wapen tegen wapen, dan is een kalasjnikov een sterker wapen" zegt Timmer. "Maar met een MP5 houdt een agent het zeker langer vol dan met een gewoon pistool. En hoewel terroristen waarschijnlijk wel een training hebben gekregen in het omgaan met wapens, is de training van de agenten met een MP5 veel nauwkeuriger."

Wanneer sprake is van een aanval, wordt er sowieso direct versterking gestuurd vanuit de Dienst Speciale Interventies, vertelt Timmer.

Maar waarom zou een agent dan niet ook een kalasjnikov gebruiken? "Wanneer er met zo'n wapen geschoten wordt, is de kans op schade aan derden een stuk groter dan bij een MP5", zegt Timmer.

"Een kogel van een kalasjnikov gaat letterlijk door auto's en andere objecten heen. Misschien is het nodig op de lange termijn, als de dreiging hoger wordt, maar vooralsnog zie ik de meerwaarde er nog niet direct van in."

Deel artikel: