YouTube strijdt met Twitch om gamers

Altijd al anderen willen laten zien hoe goed je bent in Clash of Clans of Angry Birds? Vanaf vandaag kunnen ook mobiele gamers in Nederland zichzelf en hun verrichtingen live streamen, voorzien van commentaar, met de streamingdienst YouTube Gaming.

Met de dienst concurreert Google met Twitch, de marktleider op de snelgroeiende markt voor gamestreamingdiensten. Twee jaar geleden wilde Google Twitch nog kopen voor 1 miljard dollar, maar uiteindelijk was het Amazon dat een succesvolle deal sloot en Twitch voor 970 miljoen dollar overnam.

Anders dan bij Twitch kunnen Android-gebruikers van YouTube Gaming dus ook hun selfiecamera op hun mobiel activeren. Heb je een iPhone? Dan moet je nog even wachten, Google heeft nog niks gezegd over een iOS-app.

Voorheen was het streamen van gamebeelden voorbehouden aan pc- en consolegamers. Gamers als PewDiePie verdienen miljoenen euro's per jaar aan het streamen van games en zichzelf. Mobiele gamers - ongeveer een derde van de markt - kunnen nu dus ook eindelijk deze alsmaar groter wordende tak van sport beoefenen.

Nederland

De YouTube Gaming-dienst bestaat al langer, maar vandaag is de dienst dus pas volledig operationeel in Nederland. Ook kun je er, in tegenstelling tot Twitch, 360-graden gamevideo’s kijken en gaat het platform experimenteren met virtual reality.

Internationaal worden elke maand meer dan 144 miljard minuten aan gamevideo’s en streams op YouTube bekeken. Dat maakt gamen na muziek de belangrijkste categorie op het videoplatform.

Twitch heeft ook niet te klagen wat populariteit betreft. In de Verenigde Staten is het de op drie na grootste bron van internetverkeer, na Netflix, Apple en YouTube-eigenaar Google.

Deel artikel: