The Econometrics Game 2016

WK Econometrie: de 120 knapste koppen en veel big data

De beste econometriestudenten ter wereld buigen zich de komende dagen in Amsterdam over een taaie kwestie: de zorg voor ouderen en de vraag of die is veranderd door de economische crisis. Moet je maar zin in hebben. Deze studenten wel, die doen mee aan The Econometric Game, oftewel het 'WK Econometrie'.

Een leuke uitdaging, vindt Jeroen Dalderop (25) die in Cambridge met z'n phd bezig is. "Het is een groeiend en mooi evenement. En het is leuk om m'n universiteit in het buitenland te vertegenwoordigen en ook om andere econometristen tegen te komen."

Ze zijn met 120 in totaal en ze komen uit een ranking van de beste econometrie-opleidingen ter wereld. Die opleidingen selecteren hun beste studenten om naar het WK te gaan. Per universiteit gaan twee studenten en twee promovendi. Nederland doet met teams van vijf universiteiten mee: de UvA, die het mede organiseert, Tilburg University, de VU, de Erasmus Universiteit en Universiteit Maastricht. Die laatste pakte vorig jaar de titel.

Jeroen studeerde hiervoor in Tilburg, maar doet dus nu mee namens Cambridge. Het is de eerste keer voor hem. "Van tevoren hadden we wel al een beetje de taakverdeling doorgenomen. Maar vanmorgen hoorden we pas het onderwerp van het vraagstuk: ouderenzorg. Dat is niet echt mijn specialiteit", zegt Jeroen.

Dus hoe pak je zo'n dag dan aan? "Het lijkt best een race tegen de klok te worden", vertelt hij. "We hebben ons eerst vijf uur ingelezen in al het beschikbare materiaal over ouderenzorg dat er was. Morgen gaan we dan echt met de data aan de slag, negen uur lang. Dan testen we een aantal modellen met de data en kijken of we de verbanden kunnen vinden die we denken dat er zijn."

Jeroen Dalderop

Ook voor Alireza Kahali (28) van het vierkoppige team van de VU was het vandaag vooral veel inlezen. "Het thema is interessant, maar niet iets waar we op onze opleiding veel mee doen. Onze studie is meer gespecialiseerd in finance. We hadden vandaag dus wat in te halen", legt masterstudent Alireza uit.

Teams van andere universiteiten hadden volgens hem wel meer voorkennis, maar dat is vandaag allemaal gelijkgetrokken.

Het team van de VU, van links naar rechts: Lennart Scholte, Mengheng Li, Alireza Kahali en Marc Nientker

Op zich is het niet gek dat Nederland goed is in econometrie. Jan Tinbergen won in 1969 de eerste Nobelprijs voor de Economie, hij was een van de grondleggers van de econometrie. Nederland is ook het enige land waar econometrie een zelfstandige opleiding is. "Je ziet dat buitenlandse deelnemers vaak economie studeren, met wel wat specialisatievakken in econometrie", zegt Joppe Arnold, de voorzitter van het organiserend comité.

Morgen krijgen de teams dus pas de data en de uiteindelijke opdracht waarmee ze gaan de gang moeten. Of ze een kans maken, kan Alireza nog niet inschatten. "Ik ben onder de indruk van de niveau's van andere teams, maar vergelijken kan ik echt nog niet." Ook Jeroen vindt het lastig er iets over te zeggen. "We hebben nu nog vooral veel vragen over wat we gaan doen."

De 30 deelnemende universiteiten

Aarhus University ENSAE Erasmus Universiteit Rotterdam Harvard University Humboldt-Universität zu Berlin KU Leuven Leicester University London School of Economics Lund University McGill University Oxford University Stellenbosch University Universiteit Maastricht Universiteit van Tilburg University Carlos III MadridUniversity of AmsterdamUniversity of Antwerp University of Bristol University of Cambridge University of Copenhagen University of Economics, Prague University of Exeter University of Illinois at Urbana-Champaign University of São Paulo University of Southampton University of St. Gallen University of Rome Tor Vergata University of Warsaw Vrije Universiteit Amsterdam Warsaw School of Economics

Twee hoogleraren van de Erasmus Universiteit bedachten het thema van dit jaar 'zorg voor ouderen'. Eerdere thema's waren onder meer de gezondheidszorg in Indonesië en het effect van roken op ongeboren kinderen.

De teams hebben alleen morgen nog; vrijdag wordt de winnaar met de beste oplossing bekend. En hebben wij daar ook wat aan? "Het is iets wat in 2,5 dag bij elkaar wordt gedacht, dus het is niet per se de heilige graal", zegt Arnold. "Maar er komen wel vaak hele nieuwe inzichten uit, die bruikbaar zijn in breder onderzoek. Dit jaar willen we ook kijken of we de resultaten eventueel kunnen doorsturen naar beleidsmakers in Europa."

Deel artikel: