Tilburgse politie neemt je live mee uit stappen

Altijd al een avondje mee op stap gewild met de politie? Vanavond kan het. De politie in het centrum van Tilburg is tijdens hun horecadienst virtueel te volgen op Facebook. Agenten plaatsen de hele nacht live updates over wat ze meemaken op straat.

Na succesvolle 'politie-avonden' op sociale media in Eindhoven en Rotterdam vond agent Danny Nooijen dat het tijd was om dit ook in Tilburg in te voeren. Hij startte woensdag een Facebook-evenement, waar inmiddels al ruim 550 mensen zich voor hebben aangemeld. Doe je dat, dan krijg je de updates in je timeline te zien.

Danny: "we gaan vanavond met foto's, video's en tekst laten zien hoe een avondje stappen er vanuit de politie uitziet."

Meer begrip voor politie-ingrijpen

Op een normale zaterdagavond zijn er in Tilburg tussen de tien en vijftien agenten in touw om de straten veilig te houden. Ook vanavond is dat het geval, zegt de initiatiefnemer. "Er zijn een paar evenementen in kroegen vanavond, dus wij rekenen op een redelijk drukke avond. Er gebeurt van alles - van mensen die klappen uitdelen tot wildplassers."

Doel van de actie is om begrip te creëren bij het publiek. "Het respect voor de politie is soms ver te zoeken. Dat is met de komst van sociale media behoorlijk afgezwakt," zegt agent Danny. "Vaak zie je dat mensen het niet begrijpen als wij ergens actie ondernemen. We hopen dat dit ze een beeld geeft van onze manier van handelen."

"Mensen vergeten hoe ze zich hebben gedragen. Het kan best goed werken om dat naderhand eens op beeld te zien."

Agent Danny Nooijen

Wildplassend in beeld... en nu?

En als je nu als wildplasser gepakt wordt, ziet de halve stad dan gelijk je foto of video op Facebook? "Nee, we blurren dat meteen. Daar hebben we een app voor - zelfs voor video's. Als we iemand aanhouden zullen we er in de beschrijving in algemene termen over spreken. Geen achtergrond van degenen die we aanhouden dus."

Op stapavonden worden niet alleen flinke hoeveelheden drank gebruikt, ook ziet agent Danny steeds vaker drugs en verdovende middelen. "Mensen vergeten dan hoe ze zich hebben gedragen. Het kan best goed werken om dat naderhand eens op beeld te zien."

In Tilburg is op diverse plekken al cameratoezicht aanwezig. Het in beeld vastleggen van incidenten tijdens uitgaansavonden werkt volgens Danny twee kanten op. "Het is goed voor onze veiligheid, en het kan voor uitgaanspubliek een geruststelling zijn dat ook ons handelen wordt vastgelegd."

Meekijken in de politieauto tijdens een stapavond

Sociale media worden volgens Danny steeds vaker gebruikt in het politiewerk. Zo zetten zijn collega's vanmorgen nog een video van een achtervolging online, en worden vragen van Tilburgers via de Facebook beantwoord. "Het is een mooie manier om in contact te komen met de burger. Op deze manier kunnen we Tilburgers snel bereiken, als we bijvoorbeeld een buurtonderzoek doen en op zoek zijn naar tips."

Ook vanavond zijn de agenten in Tilburg rechtstreeks te bereiken via sociale media. "Als je in een situatie verzeild raakt waarbij je ons nodig hebt, kun je ons via sociale media vinden. Bel dan wel eerst even met de meldkamer - maar ons via Facebook of Twitter op de hoogte brengen kan daarna natuurlijk altijd."

Deel artikel: