Uitstel van executie voor ontsnapte leeuw Sylvester

Sylvester had het bijna te bont gemaakt, maar de verontwaardiging op sociale media heeft de leeuw voorlopig gered. De leeuw was voor de tweede keer in korte tijd ontsnapt uit een nationaal park in Zuid-Afrika, waarop het park besliste het dier te doden. Die beslissing zorgde voor een storm van kritiek. Onder de hashtag #SaveSylvester werd een campagne gestart. Met succes: de driejarige mannetjesleeuw mag voorlopig blijven leven. En is nog steeds op de vlucht.

Sylvester ontsnapte zondag uit het Karoo National Park, een gebied in het zuiden van Zuid-Afrika. Vorig jaar ontsnapte hij ook al. Tijdens zijn drie weken durende 'vakantie' liep het slecht af voor 28 schapen en een koe: zij werden gedood door de leeuw.

Sindsdien draagt hij een halsband met gps. Volgens die gegevens bevindt de leeuw zich momenteel in een afgelegen bergachtig gebied. "We hopen dat hij geen mensen tegenkomt", zegt Wanda Mkutshulwa van Karoo National Park. Tot nu toe heeft hij 'alleen' nog maar een koe gedood. Het nationaal park oordeelde dat Sylvester een gevaar voor mensen vormt, en dus gedood zou moeten worden. Morgen gaat er weer een team van het park op zoek naar de leeuw.

Sylvester zal nu, door de ophef, alleen nog gedood worden "als de schade die hij veroorzaakt heeft omvangrijk is en hij een gevaar voor de bevolking blijft", aldus Mkutshulwa. Zij benadrukt dat er geen beslissing wordt genomen, zolang het dier niet gevangen is.

De leeuw heeft tot nu toe meer geluk dan een soortgenoot die in Kenia uit een park was ontsnapt. Die leeuw had vorige week in een dorp iemand verwond en werd vervolgens doodgeschoten door parkwachters.

Deel artikel: