Valls, Hollande en Rutte

Zijn we 'in oorlog met IS'?

"We zijn in oorlog", zei premier Valls van Frankrijk na de aanslagen in Brussel. Dezelfde reacties kwamen na de aanslagen in Parijs van premier Rutte en de Franse president Hollande. Zijn we daarmee in oorlog met Islamitische Staat? Het is een vraag die ook op social media behoorlijk leeft.

Peter Knoope, oud-directeur van het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme (ICCT) en terrorisme-expert bij onderzoeksinstituut Clingendael, denkt dat Valls' woorden niet letterlijk genomen moeten worden. "Het is meer zoals een 'oorlog' tegen drugs", legt hij uit. "En zoals de 'war on terror' die George W. Bush na 9/11 verklaarde."

Peter Knoope

"Maar je moet wel een conflict op zien te lossen", vertelt Knoope. "Er heerst wel degelijk rebellie en boosheid. Veel mensen buiten de westerse wereld voelen zich niet rechtvaardig behandeld. In Afghanistan, Irak en Pakistan zijn politie en justitie bijvoorbeeld heel corrupt."

De frustratie daarover wordt steeds groter en dat kan uiteindelijk onder meer leiden tot gewelddadigheden, denkt Knoope. "Het is misschien niet toevallig dat dat ook de landen zijn waar terroristische organisaties hun basis hebben."

65 individuen bezitten de helft van alle rijkdom in de wereld. Heel veel andere mensen hebben geen kansen.

Peter Knoope

Daarnaast is er volgens Knoope steeds minder politieke keuze in de wereld. "Er is geen politiek alternatief gericht op sociale rechtvaardigheid. 65 individuen bezitten de helft van alle rijkdom in de wereld. Dat betekent dat er voor heel veel andere mensen geen kansen zijn in deze wereld", legt de terrorisme-expert uit.

Parijs

Is er iets veranderd sinds de aanslagen in Parijs? "Ik denk wel dat de bereidheid van westerse landen om zich in te zetten voor een oplossing in Syrië en Irak is toegenomen", zegt Knoope. "Naarmate het probleem aanklopt op de deuren van de mensen in Parijs en Brussel wordt de bereidheid groter. Het probleem is dichterbij huis gekomen. Dan zie je bijvoorbeeld hoeveel er meer wordt geïnvesteerd in onderhandelingen in Genève."

Wat als het Westen formeel de oorlog verklaart?

"Buiten de westerse wereld zullen ze dan denken 'ze hebben zelf gezegd dat ze met ons in oorlog zijn en dus moeten we terugvechten'. Het ene verhaal versterkt het andere. Begrijp me niet verkeerd, in Brussel, en ook in Istanbul, Jakarta, Parijs en Ankara, zijn afschuwelijke dingen gebeurd. We zouden die aanslagen kunnen benoemen als een afschuwelijke daad van agressie tegen willekeurige burgers. En daar zit klaarblijkelijk een heel erge woede onder, die tot afschuwelijke daden heeft geleid."

Deel artikel: