Vlnr: Safira, Niek en Lisa

Nog één keer werken bij de V&D: een feestje of toch liever niet?

V&D-filialen door het hele land openen vanaf woensdag gefaseerd nog één keer hun deuren. Drie tot vier weken lang houdt het warenhuis een laatste uitverkoop. Wij vroegen oud-medewerkers: gaan zij weer aan de slag?

"Mijn floormanager belde me afgelopen week en vroeg of ik weer een maandje wilde komen werken", vertelt Lisa Pennings (19). "Ik twijfelde er geen seconde over." Lisa werkte bij het filiaal in Hilversum en zegt dat het voelt als een soort afsluiting: "Ik vind het leuk om daar voor de laatste keer te staan. Het zal niet zo gezellig zijn als het was, maar ik vind het wel heel leuk om een paar collega's weer even te zien."

Lisa Pennings

Die reactie hoorde voormalig bedrijfsleider Eric Bos van de V&D in Groningen het meest. "Het voordeel is dat wij een studentenstad zijn, dus veel van onze mensen hebben tijd naast hun studie om te komen werken."

"99 procent van de medewerkers is na 16 februari niet terug geweest. Maar nu is er toch veel verwerkt en we hebben altijd goed contact gehouden. Het is ook leuk om de collega's weer te zien, en ze zien het echt als een feestje dat we gaan vieren."

De onzekerheid nekt je gewoon.

Niek Schamp

Maar niet iedereen was blij om weer gebeld te worden. Niek Schamp van 20 werd ook benaderd, maar hij ging niet met het aanbod akkoord. "Je wordt drie of vier weken ingezet en daarna kan je weer gaan. Terwijl we gewoon op straat zijn gezet." Niek werkte ruim een half jaar op de klantenservice in Nijmegen.

"Er werd ons de hele tijd voorgehouden dat er een doorstart zou komen, dus je blijft trouw. Maar op 14 januari kregen we te horen dat de winkels dicht bleven." Op 16 februari was zijn laatste werkdag. Sinds twee weken heeft Niek een nieuwe baan, maar door alle spanning zit hij nu thuis. "De onzekerheid nekt je gewoon."

Niek Schamp

Dat de V&D komende week weer even opengaat vindt hij belachelijk: "Had dan gelijk de uitverkoop gehouden, dan had iedereen rustig kunnen uitwerken. Nu was het pats boem klaar."

Alleen de koopjesjagers gaan komen, dus ik zal mensen niet uitgebreid advies hoeven geven.

Lisa Pennings

Eric Bos is nu in dienst van de curator. Komende week staat hij ook weer op de vloer. "Ik ben eigenlijk niet weg geweest, ik was bezig met de afhandeling van de boedel. Maar dit is heel prettig."

Etalagepop

"Wij zijn bevoorrecht dat we hebben mogen doorwerken. De eerste dag was raar en leeg, heel sneu. Maar elke dag neem je meer en meer afscheid, de winkel neemt een andere vorm aan. De laatste tijd was ik vooral logistiek bezig. Maar na deze vier weken ben ik ook weg."

Het wordt wel anders dan anders. Alles wat er nog was, goederen die al ingekocht waren, gaat nu in de verkoop. "De hele inboedel, tot de etalagepoppen aan toe", zegt Bos.

Ook de mensen die komen, zullen niet de doorsnee klant zijn, denkt Lisa. "Alleen de koopjesjagers gaan komen, dus ik zal mensen niet uitgebreid advies hoeven geven. Ik snap het wel, want het is typisch Nederlands. Dat is jammer, maar zo is het nou eenmaal."

Safira Hamkour

En niet iedereen die wil komen werken, mág terugkomen. Zoals Lisa's collega Safira Hamkour (23). Ze had al zes jaar een contract bij de V&D. En alleen medewerkers die minder dan 22 maanden bij de V&D hebben gewerkt, mogen tijdelijk weer aan het werk. Dat heeft te maken met een transitievergoeding van drie maanden die het bedrijf anders moet uitbetalen.

"Ik heb inmiddels een andere baan, maar ik zou zo weer terug willen", vertelt Safira. "Vooral voor mijn collega's, die mis ik heel erg. We hadden echt een familieband. Samen maakten we heel veel plezier met de klanten. En ook al zou ik met een totaal ander team moeten werken, dan nog zou ik graag nog even willen werken. Ik zou het doen voor de V&D."

Deel artikel: