Een man benadert met een laptop het computersysteem van een auto

FBI waarschuwt: nieuwe auto's zijn te hacken

Het is oppassen geblazen met nieuwe auto's, zegt de FBI. Omdat auto's steeds vaker verbonden zijn met het internet , zijn ze volgens de FBI mogelijk doelwit van hackers en phishing-mailtjes.

In de waarschuwing staat dat fabrikanten en eigenaren alert moeten zijn voor mogelijke beveiligingsproblemen. Als voorbeeld noemt de FBI phishing-mails waarin eigenaren worden aangeraden om de software van hun auto te updaten. In zulke mailtjes staan dan gevaarlijke links of zitten bijlages met een virus.

Het is niet de eerste keer dat er wordt gewaarschuwd voor het hacken van auto's. Zo bleken elektrische auto's zoals de Nissan Leaf en de duurdere Tesla kwetsbaar. Vorig jaar juli liet tech-website Wired zien hoe Charlie Miller en Chris Valasek, twee hackers, een Jeep op afstand konden benaderen en overnemen.

De eerste trucjes leken onschuldig: ze konden de ruitenwissers aanzetten, de airco bedienen en de radio keihard aanzetten. De journalist begon wel te zweten toen ze midden op de snelweg de motor uitschakelden. Op een parkeerplaats lieten de hackers zien dat ze ook het rempedaal konden uitschakelen. Volgens de hackers waren miljoenen auto's kwetsbaar voor de hack.

Na het filmpje paste de autofabrikant Chrysler de software van de Jeeps aan. Ook fabrikanten zoals BMW en General Motors (van bijvoorbeeld Chevrolet en Opel) hebben al beveiligingsupdates uitgebracht om hun auto's beter te beschermen. Tesla geeft hackers een beloning als ze beveiligingslekken bij de autofabrikant melden.

Deel artikel: