Geheime beelden uit Raqqa

Vrouwen filmen stiekem in Raqqa, het hoofdkwartier van IS

Niet in je eentje de straat op en niet meer naar school of werk: dat is het leven voor vrouwen onder het bewind van IS in Raqqa, zoals twee vrouwen dat met geheime camerabeelden laten zien. Voor de Zweedse site Expressen TV filmden de twee met gevaar voor eigen leven stiekem hoe het leven voor vrouwen eruitziet in de hoofdstad van het door de terreurgroep uitgeroepen kalifaat.

De beelden zijn afgelopen winter gemaakt, met camera's die het gebied in zijn gesmokkeld. De vrouwen, die zich voor de video Om Omran en Om Mouhammed noemen, willen dat de wereld weet hoe hun leven eruitziet.

Uit veiligheidsoverwegingen wil een van de makers, Christian Holmén, niet vertellen hoe ze precies aan de beelden gekomen zijn.

Raqqa, in het noorden van Syrië, viel in de zomer van 2014 in de handen van IS. Sindsdien mogen vrouwen niet meer alleen naar buiten, ze mogen niet werken, of naar school. Rechten hebben ze niet meer. En als taxichauffeur kom je in de problemen als je een vrouw in haar eentje meeneemt: daar staan 30 stokslagen op.

De twee vrouwen woonden al in Raqqa toen IS binnenviel. Sindsdien hebben ze al meerdere executies en martelingen gezien. "Ik was geschokt. Het was de eerste keer dat ik zoiets zag", vertelt een van de vrouwen. "Ik ging erheen uit nieuwsgierigheid. Er zat een jonge man op de grond, een soldaat. Naast hem lagen messen. Alle beulen schoten vier of vijf keer op hem. Daarna onthoofdden ze hem. Ik probeerde te kijken, maar ik kon het niet."

Vrouwen worden op straat ook aangesproken als hun nikab niet goed zit. "Ik voel me alsof mijn vrouwelijkheid me ontnomen is." Het gaat nog verder dan dat: gezichten op verpakkingen van haarverf worden doorgekrast, zodat ze niet te zien zijn.

De ergste IS-strijders zijn de buitenlanders, zeggen de vrouwen. Die hebben de luxe woningen in de stad ingenomen. Het zijn mannen uit Kazachstan, Afghanistan, Saudi-Arabië, landen in Europa als Frankrijk. "Maar eigenlijk vooral Saudis."

Ze vertellen ook over een abortus die ze voor een vriendin regelden, omdat artsen dat daar niet durven. Het ging om een buitenechtelijke zwangerschap, die de vriendin haar leven zou kosten als IS erachter zou komen. "Ik wil leven op mijn eigen manier. Ik wil kopen wat ik wil. Ik wil alleen naar buiten kunnen. Vrijheid is het belangrijkst."

Deel artikel: