Folia

Topless studente deelt blad uit op open dag HvA

UvA-studente Matilda Medard deelt vandaag topless het universiteitsblad Folia uit op de open dag van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Ze doet dit uit protest tegen de beslissing van de HvA. Die haalde gisteren het blad uit de schappen omdat haar blote borsten op de cover staan.

Volgens de HvA zouden bezoekers van de open dag dit aanstootgevend kunnen vinden. De voorpagina van het blad gaat over een fotografieproject van Matilda, die wil aankaarten dat er nog altijd een taboe rust op het tonen van borsten.

Decaan Jean Tillie van de HvA heeft geen seconde overwogen de topless studente tegen te houden. "Ik zag op Twitter dat ze kwam en ik heb haar welkom geheten. Het is een vrij land, iedereen mag vrij demonstreren."

Begin van de ochtend was Matilda te vinden in het Kohnstammhuis, waar de open dag van de faculteit Onderwijs en Opvoeding is. Even later ging ze naar het Wibauthuis van de faculteit Maatschappij en Recht.

Tillie maakt zich niet al te druk over de aanwezigheid van de topless studente. "De meeste mensen lopen gewoon langs haar en een aantal gaat met haar in gesprek. Ik heb nog geen vervelende reacties gekregen."

Twitter stroomt vol met reacties op het blootprotest, meestal positief.

Altan Erdogan, hoofdredacteur van het blad Folia vindt de actie van Matilda wel grappig. "Het gaat de hele dag al hierover op de open dag, dus daar blijkt wel uit dat de beslissing van de HvA om het blad uit de schappen te halen, publicitair heel onhandig was. Het is een extra bewijs dat ze er niet goed over hebben nagedacht."

De HvA legt eind van de dag het blad Folia weer terug in de schappen.

Deel artikel: