Een van de nieuwe stoplichten in Utrecht

Groen licht voor regenboogverkeerslichten in Utrecht

Utrecht is een aantal bijzondere verkeerslichten rijker: een met twee vrouwtjes, een met twee mannetjes en een met een vrouwtje en een mannetje. Met deze 'regenboogverkeerslichten' wil de stad laten zien dat LHBT's - lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders - worden geaccepteerd.

Volgens bedenker Pepijn Zwanenberg is het niet zomaar een loos gebaar in de open ruimte. "We doen het niet omdat het moet, maar omdat het kan. Dat klinkt laconiek, maar dat is het juist helemaal niet. Helemaal als je bedenkt in hoeveel landen homoseksuelen worden vervolgd, worden vermoord, worden opgehangen."

Kees Geldof, wethouder in Utrecht, denkt niet dat de stoplichten echt iets aan de beeldvorming van LHBT's zullen veranderen. "Maar het laat wel zien dat Utrecht een veelzijdige stad is en iedere keer dat je bij zo'n stoplicht staat kun je dat ook weer even in gedachten nemen."

Onthulling van de bijzondere verkeerslichten in Utrecht.

Evert van der Veen, woordvoerder van COC Midden-Nederland, is enthousiast over de 'regenboogstoplichten'. Volgens hem gaat het erom dat mensen op verschillende plekken in de stad worden herinnerd aan seksuele diversiteit. "Veel momenten van zichtbaarheid zorgen voor positieve gedachtes", vertelt Van der Veen.

Maar er moet volgens hem wel meer gebeuren om de hele stad als homovriendelijk te bestempelen.

"Verkeerslichten lossen het probleem van onveiligheid voor LHBT's niet op. In sommige wijken in Utrecht, zoals Overvecht, is het namelijk nog steeds niet veilig voor homo's. Daar wonen jongeren die echt moeite hebben met homoseksualiteit."

Een van de nieuwe verkeerslichten in Utrecht

Verkeerslichten met homoseksuele poppetjes plaatsen is daarom ook niet voor iedere wijk een goed idee, vindt hij. "In Overvecht zouden de verkeerslichten wel eens averechts kunnen werken."

Utrecht is de eerste stad van Nederland die diversiteitsverkeerslichten heeft. Eerder was de stad al de eerste van Europa met een 'regenboogzebrapad'.

Deel artikel: