Wanneer ben je in Nederland 'langdurig arm'?

Arm in Nederland, en dan niet voor éven tussen twee baantjes in, maar voor jaren achter elkaar. Voor 600.000 Nederlanders is dat de realiteit. Zoveel mensen zijn in ons land langdurig arm. Dat betekent dat je drie jaar of langer onder de armoedegrens zit. En dan heb je echt niet veel te besteden:

Maar wat betekent dat nou, als je zo weinig geld hebt. "1 op de 10 armen zegt dat ze niet elke dag een warme maaltijd op tafel kunnen zetten. Je zit constant krap", vertelt Stella Hof van het SCP, die meewerkte aan dit onderzoek. "En je moet heel veel bezuinigen - op vakanties en meubels bijvoorbeeld. Het betekent eigenlijk dat je alle basisdingen net kan betalen."

Als er dan iets gebeurt, zit je met een flink probleem. "Als je koelkast of wasmachine stukgaat - die je eigenlijk toch wel echt moet vervangen - dan heb je dat geld eigenlijk niet. Dan moet je lenen, bij de bank of vrienden of familie. Lukt dat niet, tsja, dan heb je een probleem."

Bedelen

Arm in Nederland betekent dus niet per se bedelend op straat. "Bedelaars en zwervers zitten niet in ons onderzoek", zegt Stella. "Die gegevens zijn er niet, maar naar schatting zijn 25.000 tot 30.000 mensen dakloos. Die komen nog bovenop dit cijfer."

En stel dat je deze armoedegrens zou toepassen op andere landen, dan valt het nog mee. "In zuidelijke Europese landen zou de helft van de bevolking dan arm zijn. Maar je moet daar wel heel voorzichtig mee zijn, want je kan daar wel een stuk meer kopen voor je geld."

Deel artikel: