Joanneke Jansen

Joanneke (23) roeit mee in bootrace tussen Oxford en Cambridge

Het bekendste roeigevecht ter wereld, de rivierrace tussen studentensteden Oxford en Cambridge, krijgt dit jaar een Nederlands tintje. De 23-jarige Joanneke Jansen uit Delft werd na maanden intensieve training geselecteerd voor het achtkoppige Oxford-team.

"Dat is heel vet, heel gaaf, het meest prestigieuze wat ik in mijn roeicarrière bereikt heb", zegt Jansen. "Het was ontzettend spannend of ik bij de laatste acht zou eindigen."

Voor de masterstudent wiskunde was het een beloning na keihard werken. "In september begon de selectie, met 30 of 40 meiden. Na een week viel daar al een aantal van af, omdat de training zo heftig was."

Joanneke traint zo'n elf keer per week. Haar dag begint meestal 's ochtends vroeg, om kwart voor zes. "Dan worden we opgepikt voor de eerste training. We studeren allemaal, dus daarna gaan we snel naar college. In de middag of 's avonds hebben we dan vaak nog een tweede training."

Het Oxford-team in training

Dat ze uiteindelijk de laatste schifting overleefde komt volgens haar - ondanks haar jonge leeftijd - door ervaring. "Ik roei al sinds mijn elfde en heb op veel verschillende wateren gevaren, onder verschillende omstandigheden. Die kennis heb je nodig, zeker tijdens deze race. Het waait vaak heel hard en het water gaat erg op en neer. Bij de meeste races is het water veel rustiger."

Joanneke en haar teamgenoten in voorbereiding op de race

Vandaag werden de ploegen gepresenteerd aan de pers, waarbij de deelneemsters voor de ogen van de pers gewogen werden. "Volgens de media maakt de ploeg die het zwaarst is de beste kans. Wij zijn het lichtst, maar wat mij betreft zeker niet de underdog."

Ondanks dat de uitverkiezing een hoogtepunt is, ziet Joanneke het als een voorlopig eindpunt van haar roeicarrière. "Ik ben hier eigenlijk primair gekomen om te studeren en wil op den duur beginnen met werken. Ik heb wel gedroomd van een olympische deelname, maar ik moet reëel zijn: er zijn maar weinig stoeltjes te verdelen en dat niveau ga ik niet halen."

Deel artikel: