Elektronische belastingaangifte

Belastingaangifte: vanaf vandaag alleen nog maar online

Vanaf vandaag kan het weer, belastingaangifte doen. Meer dan de helft van de Nederlanders doet dat begin maart meteen even. En vanaf vandaag kan het niet meer met een programma op je computer, maar alleen nog maar online. Dit is wat er voor jou verandert.

In de aangifte is veel vooraf ingevuld. Zoals je naam, inkomen, leningen en of je getrouwd was. Nieuw dit jaar is dat ook de naam is ingevuld van degene voor wie je eventueel een persoonsgebonden budget ontvangt.

Wat gaat er veranderen in de aangifte?

"Een belangrijke aanpassing voor studenten is dat studiekosten niet meer aftrekbaar zijn vanaf het studiejaar 2015/2016, als je studiefinanciering hebt", zegt Peter Furer van het Register Belastingadviseurs.

"Het gaat dan om dingen als lesgeld, collegegeld en verplicht gestelde boeken. Voor het studiejaar 2014/2015 geldt een overgangsregeling. Maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld dat je opleiding met je toekomstige beroep te maken heeft."

Buitenlandse boete?

Als je kinderen hebt, veranderen er ook wat dingen. "Als je in 2014 ouderschapsverlof opnam kon je een bedrag aftrekken van de belasting. Dat is helemaal afgeschaft." Daarnaast waren er elf regelingen voor mensen met kinderen. Daar zijn er nu nog maar vier van over (kinderbijslag, kindgebonden budget, combinatiekorting en kinderopvangtoeslag).

En nog een opmerkelijke: "bedrijven kunnen buitenlandse boetes niet meer aftrekken van de winst waarover ze belasting betalen." Als een werknemer bijvoorbeeld een verkeersboete had en daar van z'n baas een vergoeding voor kreeg, werd dat niet bij het loon opgeteld waarover belasting moet worden betaald. Dat gebeurt nu wel.

Tip:

Belangrijkste tip van Peter: kijk meteen of je recht had op toeslagen. "De huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget kun je nog tot 1 september aanvragen. Het zou jammer zijn als je geld misloopt."

Deel artikel: