Nick vliegt in een Cessna

Werkloze Nick begint vliegtuigmaatschappij in... Bosnië

Nick de Borst is op z'n 23e al eigenaar van een luchtvaartmaatschappij... in Bosnië-Herzegovina. Dit voorjaar is waarschijnlijk de eerste vlucht van zijn Chest Airlines. "We wachten nog op een vergunning, maar ik denk dat we over één of twee maanden wel de lucht in gaan."

"Ik wilde mijn hele leven al piloot worden", zegt Nick. Dus hij ging naar de AIS Flight Academy in Lelystad. Maar toen hij afstudeerde kon hij, net als veel andere piloten in Nederland, geen baan vinden. "Het was echt heel lastig. Ik deed er zo'n zestig tot zeventig sollicitaties uit, maar kreeg steeds een afwijzing. Ze zochten vaak iemand met meer ervaring."

Nick studeerde op zijn 21e af aan de Flight Academy in Lelystad

Via zijn vader kwam Nick uiteindelijk in contact met een Bosniër die een eigen biermerk had én een eigen vliegtuigje. "Na wat mailtjes ben ik daar eens naartoe gegaan. We deden met de auto twee uur over een stukje van 80 kilometer, want je moet helemaal door de bergen. Ik dacht: dat moet sneller kunnen."

Bijvoorbeeld met het vliegtuig, bedacht Nick. Dus kocht hij het vliegtuigje van zijn Bosnische contact over en emigreerde vorig jaar zomer naar Bosnië.

De vloot

"Een luchtvaartmaatschappij beginnen is wel iets anders dan een taxibedrijfje opstarten. In Nederland ben je daar wel een paar jaar mee bezig. Dat gaat hier gelukkig wel iets makkelijker." Maar alsnog moet je je ook in Bosnië wel aan allemaal andere regeltjes houden. "Zo moet je als een bedrijf een kantoor hebben, dat kan niet vanuit huis. Het logo moet zichtbaar op de gevel staan."

Nick begint zijn vliegtuigmaatschappij klein, met alleen een Cessna. Maar hij heeft naar eigen zeggen een hoop potentiële klanten. "Ik sprak bijvoorbeeld met mensen op de ambassade hier. Die hebben soms een bespreking, waar ze met de auto zes uur naar onderweg zijn. Ik zeg dan: ik doe dat in drie kwartier. Dan hoeven ze ook geen hotel te boeken ter plekke."

In de toekomst wil hij misschien zijn airline uitbreiden. "We kijken even hoe het aantrekt. Loopt het heel hard, dan kopen we er denk ik wel een tweede vliegtuig bij. Misschien een grotere. Alles stap voor stap."

Het kantoor van Chest Airlines

In het logo van Nicks maatschappij Chest Airlines zit een vliegtuig. "Waarop allemaal mensen binnen kwamen lopen met de vraag of we ook vliegtickets verkopen voor een budgetmaatschappij hier in het Oostblok, Wizzair. Dus toen dacht ik: dat kan ik er best bij doen. En dat loopt best prima."

Na acht maanden spreekt Nick inmiddels een beetje Bosnisch. "Praten blijft lastig, maar ik versta het allemaal wel inmiddels." Tot nu toe bevalt het Nick goed in het Balkanland. "Het is een hele overstap, maar ik heb me hier nooit eenzaam gevoeld. De mensen zijn heel gastvrij."

Deel artikel: