Vimto

Al-Qaida maakt IS belachelijk met propagandafilmpje

De al-Qaidatak in Jemen maakt de concurrerende terreurbeweging Islamitische Staat (IS) belachelijk op internet. De groep beweert dat IS in propagandafilmpjes schijngevechten laat zien, en dat het de frisdrank Vimto gebruikt als nepbloed. Deze rode frisdrank is erg populair in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en wordt vooral veel gedronken tijdens de Ramadan.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens The Independent publiceerde propagandakanaal Hidayah Media een filmpje waarin wordt beweerd dat IS in hun video's de boel belazert. Pieter Nanninga, universitair docent Midden-Oostenstudies, vermoedt dat Hidayah de officieuze propaganda-afdeling van al-Qaida op het Arabisch schiereiland is. "Het is vrij schimmig hoe deze lijntjes lopen." Deze tak van al-Qaida strijdt in Jemen onder meer tegen de regering en de Jemenitische tak van Islamitische Staat.

De BBC schrijft dat een IS-afvallige in de video beweert dat hij door IS werd gedwongen om voor de camera te doen alsof hij vocht. Samen met andere strijders zou hij zich voordoen als een dode Houthirebel, besprenkeld met Vimto.

Hoewel de echtheid van het filmpje niet vaststaat, wordt het massaal via afbeeldingen gedeeld op Twitter. Er is zelfs een Arabische hashtag in het leven geroepen: 'Vimto-kalifaat', waarmee naar de zelfverklaarde religieuze staat van IS in Syrië wordt verwezen. Op één van de gedeelde tweets is bijvoorbeeld het hoofd van een IS-woordvoerder gephotoshopt op het lijf van een Vimtobezorger.

Hoe moeten we dit filmpje nou zien? "Het is heel moeilijk in te schatten of de video echt is", vertelt Nanninga. In de video is niet duidelijk te zien of het inderdaad Houthirebellen zijn.

Nanninga vertelt dat IS en al-Qaida niet alleen in bijvoorbeeld Syrië, Irak en Jemen lijnrecht tegenover elkaar staan, maar dat zij hun strijd ook op "het slagveld van de media" uitvechten. "Het is dus ook niet zo gek dat de video uit Jemen komt, gezien het feit dat beide groeperingen daar zitten."

Deel artikel: