Dood Bade (4) schokt Turkse gemeenschap

De Turkse Bade is 4 jaar geworden. Vanochtend overleed ze, maakte de familie bekend op Facebook. Bade had leukemie, en haar dood komt hard aan in de Turkse gemeenschap. Die was de afgelopen maanden zeer betrokken bij het meisje. Turken meldden zich massaal aan als stamceldonor.

Vorig jaar zomer werd Bade ziek, ze had leukemie. Een chemokuur hielp niet, dus kon alleen een stamceldonatie nog helpen. De familie deed onder meer via Facebook een oproep, en haar verhaal sloeg aan in de Turkse gemeenschap. Tot aan de media in Turkije was er aandacht voor Bade en duizenden mensen meldden zich als donor.

20.000 donoren

Dankzij al die aandacht is het aantal stamceldonateurs spectaculair gestegen, zegt een woordvoerder van Europdonor, de organisatie die gaat over de stamceldonaties. "We hebben nu 85.000 donoren in Nederland, en de afgelopen zes weken zijn er zo'n 20.000 bijgekomen."

Dat komt niet alleen door de actie voor Bade, maar ook door zo'n zelfde actie voor Oscar Westbroek. Hij is 20, heeft leukemie en zoekt ook een stamceldonor. "We zijn ontzettend getroffen door het nieuws over Bade", zegt de woordvoerder. "Dankzij alle nieuwe donateurs is de kans een stuk groter dat we een match hebben als iemand anders in de Turkse gemeenschap een donor nodig heeft."

Een stamceldonatie is erg lastig. De kans dat twee vreemden 'matchende' cellen heb is 1 op 50.000. Maar als je dezelfde etnische achtergrond hebt, helpt dat. "Je zoekt eerst binnen de familie, dan is de kans op een match zo'n 30 procent. Lukt dat niet, dan kom je bij ons. Wij kijken niet alleen tussen onze 85.000 donoren, maar ook in de wereldwijde database, waar 27 miljoen mensen inzitten."

Je doneert altijd voor iedereen.

Woordvoerder Europdonor

Door alle nieuwe donateurs met een specifieke achtergrond (Oscar heeft een Indische vader) hebben Nederlanders met zo'n zelfde achtergrond nu meer kans op een match als ze ooit een donor nodig hebben. "Voor de Turkse gemeenschap is de kans op een match nu een stuk groter. We willen sowieso meer donoren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond, want onze database is geen goede afspiegeling van de maatschappij."

Je kan overigens niet speciaal voor iemand doneren. "Wij zijn blij met alle aanmeldingen. Maar je kan je niet aanmelden voor één patiënt. Je doneert altijd voor iedereen."

Deel artikel: