Moniek en Dicky wonen naast het spoor waar de trein ontspoorde

'Die trein had ook midden in m'n huis kunnen liggen'

"Ik was met de fiets onderweg naar Dalfsen toen ik werd gebeld door de buurman", vertelt Dicky. Ze woont naast het spoor in Dalfsen. "De buurman zei: 'het is een drama hier'. Toen ben ik gelijk terug gefietst."

Om kwart voor negen vanmorgen ontspoorde een trein in Dalfsen doordat die tegen een hoogwerker botste. Moniek woont met haar moeder Dicky in de boerderij (zie het filmpje) vlak bij het stukje spoor waar de trein ontspoorde.

Luchtbeelden van treinongeluk Dalfsen

De trein is voorbij het huis van Dicky en Moniek het weiland ingeschoven. "Die trein had ook midden in m'n huis kunnen liggen, gelukkig is dat niet gebeurd", vertelt Dicky. "De ravage is wel bij ons voor de deur. Onderdelen van de trein liggen voor ons huis."

Mobieltje

Toen Dicky thuiskwam, schrok ze heel erg. "Ik heb die trein niet eens zien liggen. Je ziet alleen de mensen, ambulances en politie."

Ook haar dochter Moniek was niet thuis, ze zat op school op het moment van het ongeluk. "Mijn mobiel lag thuis. Hij was leeg en het was toch maar een korte dag. "

"Een meisje op school vertelde over een trein die ontspoord was. Toen ben ik naar huis gefietst." Daar besefte ze pas wat er was gebeurd: "Zoiets zie je normaal in films, niet in het echt."

Ik had geen telefoon bij me, er gebeurt hier toch nooit iets.

Moniek (16), woont naast het spoor

De hele ochtend liepen er hulpverleners rond het huis van Dicky en Moniek. "Ze vertellen je niet precies wat ze gaan doen, maar ze zeiden op een bepaald moment dat het misschien beter was om even niet te kijken", vertelt Dicky.

Het zal nog wel even duren voordat alles weer is opgeruimd. "Ze vertelden me dat het nog wel een dag of vier kan duren", zegt Dicky. "Er komen wat rijplaten te liggen om de rijtuigen af te voeren. Het is hier erg nat. Het is een hele operatie."

Deel artikel: