In het graafschap Cambridgeshire is een compleet houten wiel gevonden uit de Bronstijd. Het wiel heeft een doorsnee van een meter en is zeker drieduizend jaar oud, meldt de BBC. Het zou het grootste en oudste in zijn soort zijn, dat ooit in Groot-Brittannië is opgegraven.
Het wiel werd gevonden op een plek die archeologen hebben omgedoopt tot 'het Britse Pompeii'.
In Cambridgeshire stonden duizenden jaren geleden ronde huizen op palen. Na een brand werden twee of drie van die huizen verwoest, waarna veel brokstukken in een rivier belandden. Door de slib in de rivier zijn verschillende onderdelen van het dorp nog duizenden jaren goed bewaard gebleven. Het wiel is gevonden dicht bij een van de grootste huizen.
"Dit wiel kan ons heel veel vertellen over de technologie in de late bronstijd en hoe de mensen toen leefden", zegt Duncan Wilson, die onderzoek doet op de plek.
Er is in Groot-Brittannië eerder een wiel gevonden dat meer dan drieduizend jaar oud was, maar deze vondst is volgens de archeologen 'ongekend in termen van omvang en volledigheid'. In januari werden in de buurt van het wiel al resten van een paard gevonden. Mogelijk is het dus een onderdeel van een paard en wagen.
Een collega van Wilson vindt de vondst van het wiel nogal ongebruikelijk, omdat het in een erg nat gebied is gevonden. "De huizen stonden op een platform in een rivier", zegt Chris Wakefield. "Een wiel verwacht je eerder te vinden op droog land."
Dat er ook resten van een paard zijn gevonden is opmerkelijk, want in de bronstijd was het ongewoon om die voor vervoer in te zetten, vertelt Wakefield. "Pas in de Midden-IJzertijd waren paarden gebruikelijker. Door de vondsten die we hebben gedaan op deze plek, moeten we ineens vragen beantwoorden waarvan we dachten dat we die nooit zouden hoeven overwegen."
Het onderzoek kan nog een aantal jaar duren.
Nederland heeft oudere wielen
Vincent van Vilsteren, conservator archeologie bij het Drents Museum, snapt de opwinding bij de Britten wel. Wielen zoals deze worden namelijk maar zelden gevonden, zegt hij. "Wij hebben hier vier exemplaren die zijn gevonden in 1966, dat was de laatste keer dat wij wielen uit die categorie vonden. Ook de diameter van een meter is flink. Zeker bijzonder."
Wel zijn de wielen in het Drents Museum volgens Van Vilsteren ouder dan dat in Groot-Brittannië. "Wij hebben er vier die ouder dan vierduizend jaar zijn. Die zijn waarschijnlijk het oudst van Europa."