Wekdienst van 13 februari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, eerst geregeld zon, in het noordoosten blijft het lang grijs. Het wordt 3 tot 7 graden. In de loop van de middag raakt het bewolkt vanuit het zuiden, later gevolgd door regen en vanavond plaatselijk ook natte sneeuw. Komende nacht en morgen valt er op veel plaatsen wat regen en natte sneeuw.

Wat heb je gemist...

Brazilië houdt een landelijke operatie tegen de mug die het zika-virus verspreidt. Bijna een kwart miljoen Braziliaanse militairen en 300.000 ambtenaren kloppen vandaag aan bij miljoenen huishoudens in het land. Vandaag is er vooral voorlichting, komende week gaan ze ook inspecties uitvoeren bij mensen thuis. Brazilianen wordt onder meer gevraagd om hun huis en tuin te controleren op broedplaatsen. De muggen die het zika-virus verspreiden leggen eitjes in stilstaand water.

Studenten krijgen voorlichting over het zika-virus

Opnieuw heeft een gevangene in Vught brand gesticht in zijn cel. De man raakte daarbij lichtgewond, zo meldt Omroep Brabant. De brand was snel onder controle en de schade valt mee. Twee weken geleden was er ook al brand in de gevangenis in Vught. Een man op de psychiatrische afdeling stak toen zijn cel in brand. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Nederlandse militairen hebben eind jaren 40 mogelijk veel meer mensen gedood op het Indonesische eiland Sumatra dan tot nu toe bekend was. Uit onderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde blijkt dat er in een dorp in 1949 zeker 270 mensen zijn omgekomen, melden NRC Handelsblad en KRO Reporter. In een officieel rapport wordt gesproken over tachtig slachtoffers.

Foto van een executie in Nederlands-Indië in 1947

Verder vandaag...

Is het PvdA-congres in Amersfoort. Het eerste deukje is er ook al: PvdA-Kamerlid Jacques Monasch heeft in de Leeuwarder Courant lijsttrekker Diederik Samsom bekritiseerd. Volgens het Kamerlid zou Samsom bij nieuwe verkiezingen geen lijsttrekker moeten zijn. De PvdA staat historisch laag in de peilingen. Verder is er in Enschede een demonstratie tegen de komst van een azc, waar ook Pegida aanwezig is. Er geldt een noodverordening.

Deel artikel: