Werknemers lopen in de brandende zon

WK-bouw in Qatar: een kijkje achter de schermen

De ongezouten kritiek is bekend: arbeiders die het gigantische WK-stadion in Qatar aan het bouwen zijn, leven onder erbarmelijke omstandigheden. Maar, vertelt NOS-sportverslaggever Gio Lippens, de lokale overheid wil daar verandering in brengen.

En dus wordt er nu gewerkt aan zogenoemde arbeiderssteden, waar WK-bouwers onder betere omstandigheden kunnen wonen.

  • NOS/Gio Lippens
    Een gordijntje voor privacy
  • NOS/ Gio Lippens
    Iedere kamer heeft vier bedden
  • NOS/ Gio Lippens
    Een werknemer beschermt zich tegen de hitte
  • NOS/ Gio Lippens
    Een ziekenhuis in een labourcity

Lippens was als Nederlandse voorzitter van de sportjournalistenbond in Qatar voor een congres en kreeg een rondleiding in een van de steden. Er moeten sportfaciliteiten, een bioscoop en zelfs een compleet winkelcentrum komen.

Maar echt luxe is het ook weer niet: arbeiders moeten hun kamer van 24 vierkante meter delen met drie andere werknemers. En er staat een hek rond de stad. "Men heeft hier gewoon andere opvattingen", legt Lippens uit. En ja, werken in brandende zon met meer dan 40 graden is volgens hem nog steeds aan de orde.

"Je weet dat je besodemieterd wordt", vertelt hij over de rondleiding. "Ze sturen je een kant op die ze graag willen laten zien. Maar het was minder opgepoetst dan ik dacht."

  • NOS/Gio Lippens
    De bouw van een van de WK-stadions is in volle gang

In totaal zullen er vier steden gebouwd worden, waarin 100.000 mensen elk kunnen wonen. Maar dat is lang niet genoeg voor de 1,8 miljoen arbeiders. Op de vraag waar de overige 1,4 miljoen werknemers moesten slapen, kwam geen antwoord.

Momenteel slapen veel van de arbeiders, vooral afkomstig uit India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh, met zes op zeven man op kleine onhygiënische kamertjes.

Deel artikel: