Rutte lacht

Rutte wil vanavond de leukste thuis zijn

Met een paar goeie grappen wil minister-president Mark Rutte vanavond pers, politiek en zichzelf op de hak nemen. Het is dan het eerste Correspondents' Dinner in Nederland, naar Amerikaans voorbeeld. Maar moeten politici zich wel wagen aan cabaret?

Komiek en oprichter van Boom Chicago Andrew Moskos denkt van wel. "Het laat de menselijke kant van een leider zien. Ik ben in de VS weleens naar zo'n diner geweest. De sfeer is daar geweldig. Er is pers, er zijn bekendheden. Het is een goede mix."

Maar is Rutte ook grappig?

Cabaretier Jan Jaap van der Wal vindt van wel. "Ik heb hem een paar keer ontmoet en toen de camera's uitgingen, vond ik hem grappig." Ook hij juicht het diner toe. "Het is goed om af en toe te relativeren."

Cabaretier Jan Jaap van der Wal

Het Correspondents' Dinner is een traditie in Washington. De Amerikaanse parlementaire pers nodigt de president uit om een humoristische speech te geven. Dit jaar deed Obama dat zo:

Team van komieken

In de VS wordt de speech uitvoerig voorbereid. Obama pakt het groots aan. Volgens persbureau Bloomberg heeft hij een team van komieken, die teksten schrijven voor films en televisieprogramma's, die zich buigen over zijn speech. Ook krijgt hij hulp van advocaten, andere adviseurs en van zijn eigen tekstschrijvers.

Van der Wal hoopt dat Rutte het net zo serieus aanpakt. "Goeie humor is net als goed voetbal. Het lijkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Het is wel een vak, ik hoop dat Rutte zich dat realiseert." Moskos is het daarmee eens: "Het is heel moeilijk om zoiets goed te doen."

Een woordvoerder van Rutte laat weten dat de premier met een team z'n speech voorbereidt. Dat zou bestaan uit zijn eigen tekstschrijvers, maar ook uit comedians.

Van der Wal en Moskos hebben nog wel wat tips voor de premier. "Rutte moet ook zichzelf op de hak nemen", zegt Van der Wal. "Dat is wat Obama zo goed doet." Moskos:"Hij moet dingen zeggen die hij normaal niet durft te zeggen."

Deel artikel: