Target Blu Eye

Maker 'politieverklikker' snapt er niets van

Minister Van der Steur ziet het niet zitten om de zogenoemde politieverklikker te verbieden. Dat is een apparaatje dat een seintje geeft als de politie of andere hulpdiensten in de buurt zijn. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daarom gevraagd.

Maar Van der Steur ziet niks in een verbod: "Volgens de politie zijn wettelijke maatregelen niet nodig. Criminelen houden zich toch niet aan de wet, dus ook niet als we het apparaat zouden verbieden", zegt de minister.

Minister Van der Steur over verbod op 'politieverklikker'

Verslaggever Yannick Eling ging langs bij de makers van de Target Blu Eye. Zij snappen er niets van: ze hebben het apparaat juist bedacht om hulpdiensten te helpen. Door het apparaatje worden automobilisten gewaarschuwd voor hulpdiensten en kunnen ze eerder aan de kant.

"Het is iets waar de overheid jarenlang naar op zoek is en nog steeds geen oplossing voor heeft", zegt Jan Rijks, maker van het apparaat. "Je weet tijdig dat je misschien aan de kant moet."

Een ambulancemedewerker met een c2000-portofoon

Het systeem werkt op basis van C2000, het communicatiesysteem van de politie, brandweer en ambulance. Zodra een portofoon of intercom met C2000 is ingeschakeld, maakt het zo nu en dan verbinding met een zendmast. Die signalen pikt de Target Blu Eye op.

Over het nut voor criminelen heeft Rijks ook zo zijn twijfels: "Wat de mensen vergeten is dat Blu Eye waarschuwt voor alle hulpdiensten. Als criminelen het willen gebruiken om op tijd op de vlucht te slaan, betekent dat ook dat ze voor iedere ambulance en brandweerauto op de loop gaan."

"Als criminelen dit systeem zouden gebruiken, hadden ze geen tijd meer om hun slag te slaan, omdat er altijd wel ergens een hulpdienst rijdt. Zeker in stedelijk gebied", stelt Rijks.

Het systeem kost bijna duizend euro, maar volgens Rijks is dat geen reden voor gewone consumenten om het apparaat niet te gebruiken. "Adaptive Cruise Control kost ook veel geld en dat zetten mensen ook in hun auto. Het is een veiligheidsverhogende accessoire."

In 2013 suggereerde Pownews al dat het apparaat criminelen in de kaart speelt, maar volgens Rijks heeft de overheid nooit contact opgenomen over mogelijk misbruik van de Blu Eye: "Als er een probleem is, zouden we de eerste zijn om een oplossing te bedenken om te voorkomen dat criminelen hiervan gebruik maken."

Bewijs voor misbruik is er volgens de makers niet: "Op dit moment zijn het alleen beweringen in de pers."

Deel artikel: