Sophina DeJesus

Turnster Sophina DeJesus dabt, whipt en quant

Sophina DeJesus van UCLA, die in een vloeroefening dabt, whipt (nae nae) en de quan doet. Afgelopen zaterdag stond ze met haar team op de mat in Californië en sindsdien raast het filmpje van haar oefening het internet over.

Voor zover bekend is DeJesus de eerste turnster die deze hiphop-moves in een routine heeft verwerkt.

De Bruins namen het zaterdag op tegen het universiteitsteam van Utah. Utah stond de hele dag voor, tot de laatste vier turnsters de mat op gingen. DeJesus scoorde een 9.925 (niet de hoogste score uit haar carrière overigens), waarbij het publiek uit hun dak ging.

Hoe bijzonder is dat? Dat DeJesus de danspasjes zo vrij heeft ingevuld, komt volgens Tim Mulder van de Nederlandse studententurnbond wel vaker voor in universiteitscompetities. "Je hebt wel de standaardelementen, maar het is allemaal wat vrijer en losser", legt hij uit.

Presentatie

"Ik vind haar echt wel lef hebben", zegt de Nederlandse turnster Lieke Wevers. "Om zo'n show te geven. In Amerika is een grote laag die daarvoor gaat en daar is een breed publiek voor." Volgens Lieke is er veel winst te behalen bij de presentatie. "Dat komt vooral naar voren bij het college turnen in Amerika. Daar zitten de arena's echt bomvol."

En op de presentatie doet Wevers zelf ook erg haar best: "Daar zit echt wel mijn kracht. Maar dan wel in een andere stijl, meer modern/klassiek." Dankzij die aandacht voor de presentatie heeft Nederland zich op het afgelopen WK in Glasgow voor de Olympische Spelen in Rio geplaatst, zegt Lieke.

Nou ziet dat er wel anders uit dan het universiteitsturnen in Amerika. "Daar heeft plezier meer de overhand", zegt Lieke. "Niet dat wij geen plezier hebben, maar het is net wat moeilijker. Sommigen vergeten daardoor ook het showelement, terwijl dat zonde is."

Humor

Dat showelement is wel ruim van de partij bij de Nederlandse studententurnclubs. "Daarom hoor ik juryleden, die ook bij officiële wedstrijden van de KNGU jureren, vaak zeggen dat ze het leuker vinden om bij ons te jureren, omdat het wat losser en vrijer is, en met wat humor. Omdat dat bij officiële wedstrijden niet kan."

Maar het niveau hier is niet vergelijkbaar met Amerika, zegt Mulder. In Nederland zijn tien studententurnverenigingen. "Vaak hangt er een thema aan de wedstrijd, en daar doen deelnemers dan iets mee." Zoals afgelopen weekend in Enschede, toen was het thema 'Turntalent in de Circustent':

Deel artikel: