Een strand in Nieuw-Zeeland

Crowdfundactie voor paradijselijk strand in Nieuw-Zeeland

Gouden stranden, kristalhelder water en een tropisch regenwoud: volgens Nieuw-Zeelanders is het nationaal park Abel Tasman een van de mooiste plekken ter wereld. Een deel van het natuurpark is nu te koop en dreigt in handen te vallen van private ondernemers. Nieuw-Zeelanders zijn bang dat zij niet meer op het strand kunnen komen. Daarom is een crowdfundactie opgezet.

Met de inzamelingsactie hopen Duane Major en zijn zwager Adam Gardner 2 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (1,2 miljoen euro) op te halen - het bedrag dat nodig is om het stuk land te kopen. Ruim 23.000 mensen gaven al gehoor aan de oproep. De teller staat nu op 1,4 miljoen dollar.

Het gebied bestaat uit een 800 meter lang strand en 7 hectare land. Major vertelt aan The Guardian dat hij bang is dat de toegang tot het strand wordt geblokkeerd als een particulier het opkoopt. "Met deze actie kunnen Nieuw-Zeelanders een statement maken. We willen dat er goed voor deze bijzondere kleine plekjes wordt gezorgd."

Als ze het bedrag bij elkaar krijgen, willen Major en Gardner het stuk land als gift aan het departement van natuurbehoud overdragen. Sommige landgenoten vinden dat de overheid het resterende bedrag moet bijleggen, maar dat is volgens Major nu juist níet de bedoeling: "We willen geen strijd uitlokken tussen grote bedrijven en de overheid. We willen dit succes bereiken voor en met gewone burgers."

Een strand in Abel Tasman National Park

Queen's Chain

Nieuw-Zeelanders staan erom bekend veel zorg te dragen voor de natuur. Publieke stranden en oevers worden ook wel de Queen's Chain genoemd - een term die dateert uit de tijd dat koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk over het land regeerde. De crowdfunders vrezen dat er van de Queen's Chain weinig overblijft als nationale parken aan particulieren worden verkocht.

Kapers op de kust

Maar Major en Gardner zijn niet de enigen met interesse. Zakenman Gareth Morgan heeft aangeboden om het resterende bedrag aan te vullen, maar daar wil hij wel wat voor terug: eigen toegang tot een privaat stuk strand. "Als mijn familie er niet langer van wil genieten, geef ik het aan de overheid", belooft hij op zijn blog.

Morgan's initiatief wordt niet door iedereen gewaardeerd:

Major heeft het bod afgeslagen. Hij vertrouwt erop dat de vijf resterende dagen genoeg zijn om het bedrag bij elkaar te krijgen. "Ik weet dat we het kunnen."

Deel artikel: