Kizcode geeft workshops coderen in vluchtelingenkampen

Techfugees: hoe de techwereld vluchtelingen helpt

Topmensen uit de techwereld komen vandaag in New York bij elkaar om vluchtelingen te helpen. Het zijn Techfugees, die sinds een half jaar samenwerken om praktische oplossingen te vinden voor de vluchtelingencrisis. Na Londen en New York en zijn er ook plannen voor een Techfugees-conferentie in Nederland.

We hebben niets met politiek te maken, dat scheelt enorm.

Brian Reich

"Er is uiteraard geen one-size-fits-all-oplossing voor de crisis", zegt een van de organisatoren, Brian Reich. "We moeten bepalen waar de techwereld goed kan helpen. We kunnen snel in actie komen en hebben niets met politiek te maken, dat scheelt enorm."

Volgens Reich zijn er al veel verschillende kleine initiatieven, maar moet er beter samengewerkt worden. "Als er een goed idee is moet dat gelijk op grote schaal worden uitgevoerd. Een app voor vluchtelingen in Duitsland kan een model zijn voor apps in andere landen. Je hoeft niet alles opnieuw uit te vinden."

Coderen in vluchtelingenkampen

Een van de Techfugees-projecten is Kizcode, een start-up die jonge vrouwen in vluchtelingenkampen leert coderen. "We richten ons vooral op Syrische meisjes en vrouwen in Turkije", zegt oprichter Mujde Esin. "De meisjes en vrouwen in de kampen daar hebben vaak te maken hebben met uithuwelijking, geweld en aanrandingen. Ik wil ze iets geven waardoor ze meer macht krijgen."

Esin heeft zich aangesloten bij de Techfugees, omdat ze alle hulp goed kan gebruiken. "Ik wil graag samenwerken met bedrijven die computers en goed internet kunnen leveren. Ik hoop dat ik via Techfugees aan goede contacten kan komen."

Als dat lukt wil ze nog dit jaar starten met het project. "We beginnen dan met meisjes van 16 en 17. Als ze leren coderen in de kampen, hebben ze een grotere kans op een goede toekomst."

Skyscanner voor vluchtelingen

Ook Josephine Goube van Migreat heeft zich bij de Techfugees aangesloten. Migreat is een soort Skyscanner voor vluchtelingen, vertelt ze. "Vluchtelingen moeten hun gegevens invullen en dan zien ze in welk land ze kans maken op een verblijfsvergunning. Daarna krijgen ze een to-do-list voor een het aanvragen van een vergunning."

Josephine krijgt regelmatig negatieve reacties. "Mensen zijn bang dat we vluchtelingen willen helpen om hier te komen. Dat we ze Europa in willen smokkelen. Maar dat is absoluut niet zo. We willen alleen dat ze een geïnformeerde keuze maken voordat ze vertrekken."

"Als je bijvoorbeeld naar Eritreeërs kijkt: die maken dit jaar in Groot-Brittannië veel minder kans om te mogen blijven dan vorig jaar. Maar vaak weten ze dat niet, dus komen ze alsnog. Dan zet je je leven op het spel voor niets."

Techfugees Amsterdam

Sinds de oprichting van Techfugees zijn er in verschillende steden conferenties gehouden. Vandaag dus in New York en Amsterdam staat ook op de agenda. In onze Tech Podcast van donderdag 18 februari hoor je er meer over.

Deel artikel: