Bert Koenders

Minister Koenders: vraag me alles

"Wat schieten we op met bombarderen in Syrië": één van de vragen die momenteel op minister Koenders worden afgevuurd. Vanmiddag geeft hij antwoord op vragen die het publiek hem in het Engels kan stellen op het internetforum Reddit. Nu Nederland voorzitter is van de Europese Unie, wil het ministerie van Buitenlandse Zaken transparantie en inzicht in Europese besluitvorming bevorderen. En dus kun je hem alles vragen.

'Ask Me Anything' (AMA) is een populair onderdeel van Reddit, waar bekende en minder bekende personen zichzelf kunnen aanbieden voor vraag en antwoord-sessies. Koenders is de eerste Nederlandse minister die op deze manier vragen beantwoordt. In de Verenigde Staten hielden Barack Obama en Bernie Sanders ook al zulke AMA-sessies.

Met de vragenronde hoopt Koenders een voorbeeld te zijn voor andere Europese politici: "De Europese Unie is voor veel mensen een black box en staat ver van hun dagelijkse leefwereld. Nederland wil de zwarte doos openen en inzichtelijk maken hoe de Europese Unie werkt."

Gebruikers kunnen op Reddit vragen en opmerkingen plaatsen. Die posts worden vervolgens gerangschikt op basis van stemmen van andere gebruikers. De populairste posts verschijnen bovenaan de pagina. Die maken dus het meeste kans op een antwoord van de minister. "Wat vindt u van handelsverdrag TTIP?" en "hoe gevaarlijk is klimaatverandering voor Europa?" staan op dit moment bovenaan.

Deel artikel: