Een Chinees stelletje in Shanghai

Hoe jonge Chinezen een vriend(in) huren voor Chinees Nieuwjaar

Gezocht: een man voor een paar dagen, met een beetje klasse en niet te lelijk. Om mee te nemen naar mijn ouders. Alle kosten zijn voor mij.

Een typische advertentie van een Chinese vrijgezel

Morgen is het Chinees Nieuwjaar, de grootste feestdag van China. Steden lopen leeg en de dorpen op het platteland lopen vol. Alle Chinese singles krijgen aan tafel één vraag van hun ouders: heb je al een vriend of vriendin?

Het is een beetje wat wij met Kerst hebben, maar dan keer tien. Veel jonge Chinezen zien hun ouders op het platteland maar een keer per jaar, met Nieuwjaar. "De druk van de familie is enorm", legt sinoloog Manya Koetse uit. "Kinderen - door de eenkindpolitiek vaak enig kind - moeten zich voortplanten, trouwen en geld verdienen. Dat is eigenlijk te veel voor één iemand."

Dus huren vrijgezelle Chinezen al jaren speciaal voor Nieuwjaar een vriend of vriendin. Zijn ze weer een jaar van dat gezeur af. "Vroeger gebeurde dat via de Chinese Marktplaats maar dat is inmiddels verboden", zegt Manya. "Nu gaat dat allemaal via sociale media, veel opener. Dus is het ook heel zichtbaar en hier weer spraakmakend nieuws."

Deze jongen kost 68 euro per dag

Een typische advertentie (via Whatsonweibo) ziet er ongeveer zo uit:

"Zoek een vriendje voor Nieuwjaar. Drie dagen. Locatie: Chengde. Eisen: 28-32 jaar, 1.70 tot 1.80 meter, woont ten noorden van de Jangtsekiang, minimaal een bachelor. Iemand met een beetje klasse, en niet te lelijk."

Dat klinkt grappig voor ons, maar het gaat ver. Sommige mensen gaan nog verder om hun ouders te plezieren en de druk te verlichten. Manya: "Ik ken iemand die in een schijnhuwelijk zit. Bij mijn vrienden is die druk heel groot. Zij bewijzen elkaar soms ook een dienst. Ik ga mee met jou, ga jij dan met mij mee?"

In 2020 kan 1 op de 5 mannen statistisch geen vrouw vinden: voor elke 5 mannen zijn er dan maar 4 vrouwen.

Manya Koetse

Maar aan de andere kant is het ook wel weer een goede oplossing, zegt Manya. "In het dagelijks leven is het soms best grappig. Iedereen weet dat dit gebeurt, mensen zitten er ook weer niet onwijs mee. Fake it 'till you make it, het is een gedeeld belang. De kinderen kunnen hun droom najagen en voelen minder druk, en de ouders in de dorpen kunnen pronken bij de buren."

Mannenoverschot

Waarom zoeken die singles eigenlijk niet gewoon een echte partner? "In China is een groot mannenoverschot omdat er tijdens de eenkindpolitiek selectief abortus is gepleegd op meisjes. In 2020 kan 1 op de 5 mannen statistisch geen vrouw vinden: voor elke 5 mannen zijn er dan maar 4 vrouwen."

Maar dat is niet het enige probleem, de Chinezen stellen ook steeds hogere eisen. "Mannen vinden een vrouw van boven de 26 eigenlijk te oud om mee te trouwen. Tegelijkertijd stellen vrouwen steeds vaker kinderen en trouwen uit om carrière te maken. Dus hoewel vrouwen de mannen eigenlijk voor het uitkiezen hebben, blijven ze na hun 26ste toch vaak alleen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: