'Super Bowl is een feestje voor de rijken'

San Francisco maakt zich op voor de vijftigste editie van de Super Bowl – de jaarlijkse American footballfinale. In de aanloop naar het sportevenement op zondag organiseert de stad veel festiviteiten, maar niet iedereen is in een jubelstemming.

Een aantal stadsbewoners is boos op de lokale overheid, die 5 miljoen dollar besteedt aan het evenement. Volgens het bestuur worden die kosten ruimschoots terugverdiend met toeristenbelasting.

Maar dat is niet alles

Ook op menselijk vlak wordt het bestuur het een en ander verweten. Burgemeester Ed Lee liet eerder aan de San Francisco Chronicle weten dat "daklozen moeten vertrekken" uit het gebied rond Super Bowl City – het publieke hart van de festiviteiten.

Politieagenten dragen daklozen deze week op om de buurt te verlaten. Een groep van 500 betogers kwam gisteren bijeen om zich tegen het gemeentebeleid uit te spreken.

"Het organiseren van de Super Bowl past niet in een stad waar de inkomensongelijkheid groter is dan ooit. Het geld had beter besteed kunnen worden", zegt directeur van de commissie voor volkshuisvesting Tommi Avicolli Mecca.

"Met zijn poging om daklozen uit de straten te weren, wil de burgemeester de groeiende armoede verdoezelen. Hij schaamt zich voor die armoede."

Volgens Reuters stelt het stadsbestuur 150 extra bedden beschikbaar in een daklozenopvang enkele kilometers van Super Bowl City. Mecca vindt het een lachertje: "Er is opvang voor zo’n duizend daklozen in de stad, maar er zwerven er ruim 6000 rond. Waar moeten de anderen heen?"

Het protest toont een onvrede die verder gaat dan de gebrekkige opvang voor daklozen. De huurprijzen in San Francisco zijn de laatste jaren in rap tempo gestegen en behoren tot de hoogste ter wereld. De gemiddelde huur van een tweekamerappartement bedraagt meer dan 4600 dollar.

Die stijging hangt samen met de groei van de technologiesector in het nabijgelegen Silicon Valley: de stad is populair onder goedbetaalde arbeidskrachten van bedrijven als Google, Apple en Facebook.

Het leidt tot grote frustratie bij stadsbewoners met lagere- en middeninkomens, voor wie de huur onbetaalbaar wordt. Mecca: “De organisatie van de Super Bowl laat zien waar de prioriteiten van de stad liggen. Het is een feestje voor de rijken."

Deel artikel: