Vivianne Bendermacher

'Vrouwen denken soms dat ze een ander brein hebben, dat ze niet kúnnen programmeren'

Als 'het anno 2016 ergens nog echt een mannenwereldje is, is het in de wereld van de tech. 'A man's world', maar waarom eigenlijk? Waar zijn alle vrouwen in de tech?

Gisteren spraken we daarover in onze ​NOS op 3 Tech Podcast met twee vrouwen die wél in de techindustrie werken. ​Vivianne Bendermacher richtte Techionista op, waar ze vrouwen leert programmeren. "Ik steek het heel laagdrempelig in. Vaak zijn het hoogopgeleide vrouwen die komen, of mensen die snappen dat ze zich moeten laten omscholen."

Melanie Keatley

In Nederland is 9 op de 10 programmeurs een man. En dat vindt Vivianne zonde. Net als Melanie Keatley, een van de weinige vrouwelijke programmeurs die Nederland rijk is. Zij deed drie jaar geleden een cursus programmeren, en is inmiddels hooked. Ze werkt bij Space Babies, waar ze sites bouwen en waar meer dan de helft van de programmeurs vrouw is.

"Ik zag de wereld veranderen", zegt Melanie. "En code zit overal in, ik wilde daar meer van weten." Maar dat gevoel deelt Melanie niet met veel vrouwen, bleek toen onze verslaggever Ivo bij de faculteit Sociale Wetenschappen aan vrouwen vroeg of ze wel programmeur wilden worden. De gemene deler: nee. Want saai, nerdy en gewoon niet zo interessant.

"Vrouwen denken soms dat ze een ander soort brein hebben dan mannen, dat ze niet kúnnen programmeren", zegt Vivianne. "Zo zonde, want als je dit wel kunt, ligt de wereld aan je voeten."

Die vooroordelen moeten eruit, zeggen de twee. "Het erge is dat die er ook bij veel vrouwen ingebakken zitten, daar hebben we misschien allemaal schuld aan."

Als Melanie en haar collega's het even niet weten, denken ze altijd: hoe zou de brogrammer dit doen. "Dat zijn de dudes, de bro's. Die vinden elkaar heel gaaf en scheppen op hoeveel programmeertalen ze kennen. Die zeggen altijd 'dat kan ik wel', en ze doen het gewoon. Die mentaliteit moeten wij ook hebben."

Wat ook zou helpen, is meisjes op jonge leeftijd al kennis laten te maken met techy dingen. "Ik had het laatst over Minecraft spelen in de klas", zegt Vivianne. "Dat is een hele goede manier, laat technologie toe in de klas. Op jonge leeftijd, als jongens en meisjes minder bezig zijn met hun verschillen. Want dat zijn ze vanaf de puberteit veel meer."

"Je voelt wel dat er iets gaande is", zegt Melanie. "Maar bedrijven moeten daar hun verantwoordelijkheid in nemen. Die laten vacatures gewoon vier maanden hangen. Neem een enthousiaste vrouw aan, leer haar programmeren en je bent na vier maanden superblij met je nieuwe developer."

Deel artikel: