Hij reisde bijna gratis de wereld over en deed werkervaring op bij 32 bedrijven in 27 landen op 7 continenten: The Backpacker Intern. De formule van de Brabantse copywriter Mark van der Heijden was simpel: creatieve diensten aanbieden via een paar dagen mini-stage, in ruil voor een bord eten en een slaapplek.
Nu wil hij andere jonge talenten diezelfde ervaring bieden. Vandaag lanceert hij samen met Valentijn van Santvoort het initiatief Wanderbrief, dat gaat bemiddelen tussen jonge creatieve geesten en werkgevers. "Het idee is dat we een global community zijn", zegt Van der Heijden. "We brengen jonge creatieve geesten in contact met bedrijven om internationale ervaring op te doen."
Met een vergelijkbare formule als The Backpacker Intern: creativiteit in ruil voor een vlucht, een slaapplek en wat zakgeld om de stad of omgeving te verkennen. Op basis van de wens van het bedrijf of ngo wordt de meest geschikte kandidaat gekozen. Die gaat twee tot vier weken aan de slag bij zijn tijdelijke werkgever in een ander land.
Je ontwikkelt een mondiale kijk op zowel je werk als je eigen leven. Dat is heel waardevol.
"Het gaat om creativiteit in de breedste zin van het woord", zegt Van der Heijden. "Van copywriter tot ontwerper en van developer tot producer, afhankelijk van wat de klant zoekt." Jonge talenten kunnen zich inschrijven, of komen uit talentpools.
Buitenlandervaring is volgens Van der Heijden belangrijk voor je carrière. "Het is zo gaaf om al die culturen te leren kennen en bedrijven van binnen en buiten te zien. Je creëert echt een mondiale kijk op de wereld en dat is zowel heel waardevol voor je eigen leven als voor je werk, welk beroep je ook doet."
Tussenjaar
Vinden bedrijven ook: ervaring in het buitenland wordt door werkgevers vaak gezien als een pluspunt. Toch kiezen steeds minder jongeren voor een langdurig buitenlands avontuur, mede door de invoering van het leenstelsel.
Afgelopen zomer deed NOS op 3 onderzoek naar of het wel of niet verstandig is om een tussenjaar te doen voor buitenlandervaring. Vooral voor managementfuncties en traineeships bij grote bedrijven wordt het aangeraden. Voor lager geschoolde functies voegt een tussenjaar niet zoveel toe. Bekijk hieronder de reportage.