Robert Durst

Mogelijke seriemoordenaar Robert Durst sowieso de cel in

Robert Durst, een telg van een rijk Amerikaans vastgoedgeslacht, verdwijnt 7 jaar achter slot en grendel voor illegaal wapenbezit. De 72-jarige Durst komt wellicht nooit meer vrij, omdat hij ook opnieuw wordt vervolgd voor drie moorden die hij zou hebben gepleegd.

"Wat heb ik in hemelsnaam gedaan? Ze allemaal vermoord, natuurlijk", met die woorden mompelde Robert Durst zich vorig jaar wereldberoemd. Hij werd geïnterviewd door documentairemakers van televisiezender HBO. Ze ondervroegen hem over de verdwijning van zijn vrouw en twee moordzaken waarmee Durst in verband werd gebracht. Tijdens een tussentijds toiletbezoek praatte Durst in zichzelf, zonder te beseffen dat zijn microfoon nog aanstond en de camera's liepen.

Naar aanleiding van die 'bekentenis' werd Durst vorig jaar opnieuw opgepakt, een dag voordat de bewuste uitspraak werd uitgezonden op televisie. In zijn hotelkamer vond de politie valse papieren en een illegale revolver. Durst zou wellicht naar Cuba willen vluchten. De mogelijke seriemoordenaar accepteert nu een voorstel van de aanklager: hij heeft schuld bekend voor illegaal wapenbezit en moet nu een celstraf van 7 jaar uitzitten.

Buurman in stukken

Durst was verdachte in alle drie de zaken, maar heeft nooit straf hoeven uitzitten. In één zaak kwam hij dichtbij: in 2000 werd hij verdacht van het vermoorden en in stukken hakken van zijn buurman. Tijdens de rechtszaak zeiden zijn advocaten dat Durst zijn buurman uit zelfverdediging had gedood, in paniek was geraakt en daarom het lichaam in stukken had gehakt. De jury sprak Durst vrij.

​Wat heb ik in hemelsnaam gedaan? Ze allemaal vermoord, natuurlijk

Robert Durst tijdens opnames voor een documentaire

Vermoorde vriendin

Voor de verdwijning van zijn vrouw en de moord op Susan Berman in 2001 heeft Durst nooit voor de rechter gestaan. Maar met de bekentenis op beeld is er opnieuw een onderzoek gestart. Deze zomer begint de rechtszaak. De aanklager verdenkt Durst van het vermoorden van Berman. Zij gaf Durst ooit een alibi voor de verdwijning van zijn vrouw.

Toen de politie haar jaren later opnieuw opzocht, zou Durst argwaan hebben gekregen en naar haar toe zijn gevlogen. Het is bekend dat Durst in de buurt was toen Berman werd vermoord. Of het nu wel lukt om Durst te veroordelen voor moord is nog spannend: het is niet zeker of de bekentenis uit de documentaire door de rechter wordt geaccepteerd als rechtmatig verkregen bewijs.

Deel artikel: