Universiteitsbibliotheek van Leiden

Je kan nu nog meer wetenschappelijke artikelen gratis lezen

Feest voor de liefhebbers van wetenschappelijke artikelen. Door een deal tussen de Nederlandse universiteiten en uitgever John Wiley and Sons komen nog meer wetenschappelijke artikelen van Nederlanders nu gratis online beschikbaar, open access in vaktermen. Maar wat heb je daar nou eigenlijk aan?

Eind vorig jaar sloten de uni's al een deal met Elsevier, de grootste uitgever van wetenschappelijke artikelen. In 2018 moet 30 procent van de artikelen die Nederlandse wetenschappers naar Elsevier sturen na publicatie te lezen zijn. En nu dus Wiley, dat samen met uitgeverijen Springer en Elsevier de meeste artikelen uitgeeft.

Dit is vooral leuk voor niet-studenten.

Bastiaan Verweij, VSNU

Fijn, maar wie heeft hier nou precies wat aan? "Als je nog studeert, verandert er niet zoveel", zegt Bastiaan Verweij van de VSNU, de belangenvereniging van de universiteiten. "Als je nu voor een essay artikelen zoekt, stuit je heel soms op een betaalmuur. Soms dus, want universiteiten hebben contracten waardoor je de meeste publicaties kunt lezen. Dat zijn er nu nog iets meer."

De grote klapper is juist voor de niet-studenten. "Stel, je bent leraar of arts", zegt Bastiaan. "En je zoekt een wetenschappelijk artikel, dan moet je opeens 75 euro betalen. Maar wetenschap wordt betaald uit publieke middelen, dus wij vinden dat het voor iedereen beschikbaar moet zijn."

Volgens de VSNU en staatssecretaris Dekker loopt het buitenland inmiddels ook warm voor meer open access. "We zijn in Nederland pas halverwege. We willen natuurlijk dat uitgaven van over de hele wereld open access worden, en daar zijn we heel druk mee bezig. In veel landen kijken ze met grote ogen naar hoe wij dit doen."

Deel artikel: