Universiteit verplicht studenten tot dragen Fitbit

Of de studenten van de Oral Roberts University in de Amerikaanse staat Oklahoma even allemaal een Fitbit-armband willen omdoen. De privé-universiteit eist van zijn studenten dat ze zo'n fitnessbandje dragen om te checken of ze wel genoeg bewegen. Doen ze dat niet, dan merken ze dat in hun cijfers.

De universiteit had al een programma waarmee studenten verplicht waren hun lichamelijke activiteit bij te houden. "Met dit huwelijk tussen nieuwe technologie en onze eisen aan de beweging van onze studenten onderscheiden we ons", zegt de rector van de universiteit. "Toen we dit programma in de herfst van 2015 begonnen, waren we de eersten ter wereld die dit deden."

Moet je hier nou vrolijk van worden, vragen sommige mensen zich af. Je kunt het zien als een behoorlijke inbreuk op je privacy. Want hoewel de tracker geen GPS-gegevens bijhoudt, staat 'ie wel altijd aan. "Zelfs als studenten op vakantie gaan naar Afrika, houdt het systeem data bij", zegt Mike Mathews, die het programma hielp ontwerpen.

Volgens de school kwam de vraag onder meer vanuit de studenten zelf, omdat het zo veel makkelijker is om hun gezondheidsdata bij te houden. Studenten met de FitBit volgen een college waarbij de resultaten van de tracker voor 20 procent meetellen. De universiteit verwacht van de studenten dat ze 10.000 stappen per dag zetten en een bepaalde hartslag hebben.

Maar het gaat de christelijke universiteit niet alleen maar om de gezondheid. De resultaten kunnen ook worden gebruikt om het verband te meten tussen beweging en studieresultaten.

Deel artikel: