Filmpje waarin Afrikanen oproepen om Deense ouderen te adopteren

Afrikaanse oproep: adopteer een Deense bejaarde

Radiozender P3, zeg maar de Deense 3FM, heeft een video online gezet waarin Afrikanen aanbieden Deense ouderen te adopteren. Het filmpje is niet echt, maar dient als protest tegen boze reacties op Deense ontwikkelingshulp aan Afrika.

Veelgehoord argument in die discussie: het geld dat naar Afrika gaat, kan beter naar Deense ouderen gaan. De radiozender wil met de video een ander perspectief bieden.

"We hebben dit gemaakt voor een geldinzamelingsactie die de radiozender deze week houdt", vertelt maker Soren Hviid Melsen. "Daarvoor zijn we naar Liberia gereisd. In plaats van de standaard filmpjes over armoede, wilde ik eens iets anders laten zien. Ik wil mensen laten nadenken over de verschillen tussen de leefsituatie daar en hier."

Ik wilde eens wat anders laten zien dan de zielige verhalen die we allemaal al kennen uit Afrika

Soren Hviid Melsen, maker van het filmpje

In de video wordt onder meer gesteld dat ouderen in Afrika geen last vormen, maar juist gewaardeerd worden. Ondanks de problemen zoals epidemieën, vervuild water en gebrek aan elektriciteit, zouden ouderen in Afrika beter af zijn.

"Het was heel gemakkelijk samenwerken in Liberia. Mensen begrepen al vrij snel wat ik wilde maken en iedereen wilde graag meewerken", vertelt Soren.

Het filmpje staat sinds vanmorgen online en is op Facebook al meer dan 5000 keer gedeeld en bijna 300.000 keer bekeken. Tot nu toe zien veel mensen er de humor van in en wordt er vooral positief gereageerd.

Reacties FB op Afrika-filmpje

Het uiteindelijke doel van de video? "Ik hoop dat mensen geld doneren voor onze inzamelingsactie en dat ze inzien dat de situatie van ouderen hier echt wel meevalt als je die vergelijkt met mensen in Afrika", zegt Soren.

Deel artikel: