Automatisch geweer in een Amerikaanse vlag

Geen illegale wapenverkoop meer op Facebook en Instagram

Mensen die van hun vuurwapen af willen, mogen het niet meer verkopen op Facebook en Instagram. Het bedrijf staat wapenhandel door particulieren niet meer toe.

Op Facebook zijn vooral meerdere Amerikaanse publieke groepen te vinden van wapenliefhebbers, die daar ook vuurwapens te koop aanbieden. Het verbieden is volgens Facebook een stap in de strijd tegen ongeregistreerde en dus illegale wapenhandel. Bedrijven die legaal wapens verkopen, mogen nog wel reclame maken.

Mensen kunnen op zo'n groep een wapen kopen zonder een background check te ondergaan, die tegenwoordig verplicht is.

Een publieke wapengroep op Facebook

In 2014 verbood Facebook al de verkoop van illegale wapens; het verbod wordt nu uitgebreid. "De afgelopen twee jaar gebruiken steeds meer mensen Facebook als plek om producten te kopen of verkopen", meldde woordvoerder Monicka Bickert gisteren. "Deze ontwikkeling willen we doorzetten en daarom werken we ons beleid bij."

Schietpartijen

In de VS zijn per jaar tientallen massale schietpartijen en vaak laait daarna de discussie over vuurwapenbezit op. President Obama heeft afgelopen jaar meerdere malen gepleit voor een strengere wapenwet.

Daarop reageerden veel verkopers dat ze dan maar naar websites als Facebook zouden gaan, omdat je daar wel reclame voor je wapenverkoop mag maken. Sommige publieke groepen roepen de leden nu op om 'wapens' voortaan te omschrijven als 'sportgoederen' en het begrip 'for sale' in een bericht te vermijden, zodat Facebook niks verwijdert.

Volgens The New York Times was Facebook een van de grootste online verkoopplaatsen voor wapens in de VS. Je kan er ook geen drugs en illegale medicijnen meer kopen.

Het netwerk vertrouwt op de gebruikers die dit soort berichten melden. De gebruikers die de regels overtreden kunnen vervolgens geblokkeerd of beperkt worden.

Deel artikel: