Geen lange discussies meer dankzij digitale boete

De NS zet een nieuwe stap om agressie tegen medewerkers tegen te gaan: boetes voor lastpakken op stations worden binnenkort digitaal uitgeschreven. Nu gaat dat nog met pen en papier, wat al gauw een kwartier in beslag neemt.

In de tijd dat de ouderwetse boete wordt uitgeschreven, krijgen NS-medewerkers nog regelmatig met agressie te maken. Degene die de boete krijgt, gaat met de NS'er in discussie en heeft daar ook alle tijd voor.

Binnen drie minuten uitgeschreven

Dat laatste is binnenkort verleden tijd. Met een speciale app kan een Bijzondere Opsporingsambtenaar (BOA) een ID-bewijs scannen en de boete binnen drie minuten uitschrijven. Er loopt al een succesvolle proef met twintig NS'ers die op deze manier bonnen uitdelen.

"Het gaat heel eenvoudig, met een app op de telefoon van onze mensen. Daarmee scannen ze het rijbewijs van degene die overlast veroorzaakt. Dat is binnen drie minuten gebeurd, en vervolgens ligt die binnen twee dagen op de mat.

Succesvolle proef

Bij de NS zijn ze erg tevreden met de proef, zo zegt een woordvoerder tegen NOS op 3. "Doordat die tijd veel korter is, is de kans op escalatie bij degene die overlast heeft gegeven een stuk minder groot."

Digitale boetes verminderen de wachttijd

De boetes die digitaal worden uitgeschreven, zijn vooralsnog voor mensen die staan te roken op perrons of op een andere manier overlast veroorzaken. In de toekomst wil de NS alle medewerkers uitrusten met de app, ook de conducteurs. De NS wil in elk geval haast maken.

"De NS-brede invoering heeft meer tijd nodig. Het moet eerst langs alle ambtenarij en ook qua ICT moet er nog veel geregeld worden. Dat duurt nou eenmaal een tijdje. Wij gaan er alles aan doen om dat zo snel mogelijk geregeld te hebben."

Deel artikel: