Plastic tasje

Plastic tas zonder handvat = gratis in Engeland

Betalen voor een plastic tasje aan de kassa: in Engeland ontkom je er niet aan, net zoals hier in Nederland. De Card Factory, een grote Engelse winkelketen, baalde daarvan en wilde haar klanten graag een gratis alternatief bieden. En dat is met wat creativiteit gelukt: een tasje zonder handvat.

De winkel heeft de handvatten van de dunne plastic tasjes afgesneden en dan gelden er andere regels: "Het ministerie van milieu en voedsel heeft bevestigd dat er niet betaald hoeft te worden voor plastic tasjes zonder handvatten", zegt een woordvoerder tegen handelsblad PRW.

Engeland voerde afgelopen oktober, de 'bagtax' van 5 penny per plastic tasje in. De wet is ingevoerd voor een beter milieu en bestaat al langer in Wales, Schotland en Noord-Ierland.

De Card Factory biedt nog wel tasjes met handvatten aan tegen betaling, maar heeft intussen een flinke voorraad tasjes zonder handvatten liggen. Niet iedereen is enthousiast.

Het afsnijden van de handvatten van plastic tasjes is geen oplossing voor winkeliers in Nederland: "Plastic tasjes zijn alleen gratis voor het verpakken van bijvoorbeeld groente, fruit en vlees in de winkel. Maar bij de kassa moet je altijd voor plastic tasjes betalen, met of zonder handvat", zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Deel artikel: