Geen 'clog' maar klomp

Van Azerbeidzjan tot Zambia: hier leren mensen Nederlands

Baas, koekje, jacht en brandewijn. Meer dan 70.000 buitenlanders begonnen vorig jaar een cursus Nederlands met die vier woordjes. Een enorm aantal dat de maker van de cursus, het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen, niet had verwacht.

De cursus duurt drie weken en werd tot nu toe drie keer gegeven. Van over de hele wereld deden mensen mee. De meesten wonen in Groot-Brittannië of de VS, maar ook in Mozambique en Kazachstan deden er mensen mee.

Bijna 25.000 mensen gaven aan vanuit welk land ze de cursus volgden. Op de kaart hieronder zie je waar ze vandaan komen (hier groot).

De belangrijkste doelgroep voor de cursus waren mensen die zich willen voorbereiden op een verblijf in Nederland, zegt projectleider Margriet Hidding. "Maar er deden ook veel mensen mee die hier al zijn, bijvoorbeeld vluchtelingen."

Vooral tijdens de laatste cursus in november zaten er veel deelnemers uit Syrië tussen. Die volgen de cursus dan bijvoorbeeld in de noodopvang via hun smartphone. Er was ook een vrouw die de cursus volgde in Damascus, terwijl haar man al in Nederland was.

Altijd weer die woordjes

"De drempel om mee te doen met een online cursus is een stuk lager dan bij een klassikale les", zegt Hidding. Maar uiteindelijk haakt het merendeel af: "Zo'n 15 procent maakt de cursus volledig af", schat Hidding. "De eerste week is nog wel leuk, met filmpjes. Maar daarna moet je woordjes leren. Dan haakt ongeveer de helft af. We zijn een leuke, maar toch ook serieuze cursus."

De grootste groep cursisten doet het uiteindelijk als hobby: "Je kunt online alles leren: over de biologie achter ouderdom, of een cursus Nederlands. Veel mensen hebben uiteindelijk wel een binding met ons land", zegt Hidding.

Voorbeelden zijn nakomelingen van emigranten in bijvoorbeeld Canada: "Die willen dan uiteindelijk een woordje Nederlands kunnen praten met hun opa." Maar ook Shawn Allan (35) uit New York volgt de cursus. "Mijn buurtje kent veel Nederlandse invloeden. Toen een vriend van mij naar Eindhoven verhuisde, besloot ik de taal te leren, zodat ik hem kon verrassen als ik op bezoek kwam."

Een man reageerde met 'hartstikke bedankt', dan heb je het begrepen.

Margriet Hidding

De reacties zijn volgens de universiteit overwegend positief: "Een man uit Wales reageerde met 'hartstikke bedankt', dan heb je het begrepen. Hij kijkt nu zelfs het Achtuurjournaal via de podcast."

Deel artikel: